DISCOVERY COVASNA (2) TONUS-PLUS

Asadar, amicul meu doctorul a descoperit Covasna. Si, dupa bunul lui obicei, plin de energie, ar fi vrut ca din primul ceas sa inceapa procedurile pentru ameliorarea starii sale de sanatate. Si a sotiei sale, desigur… dar era trecut de ora 12, si medicul balneolog la care era programat urma sa plece peste un ceas. Nicio problema. Abia instalat in camera lui, fara sa-si desfaca valiza, a coborat in graba scarile, si-a recuperat sotia pe care o lasase in hol, a deschis usa pe care scria TONUS-PLUS, a intrebat in graba de dl.Cornel Desaga – care era patronul acestui centru de fizioterapie – s-a recomandat, a facut cunostinta in cateva minute cu d-na doctor balneolog si, in mai putin timp cat mi-a trebuit sa scriu aceste randuri, era gata sa mearga la masa. Terminase cu toate formalitatile, devenise intim cu toata lumea, se facuse simpatic tuturor.

Trebuie sa va spun ca hotelul in care ne aflam era o cladire cu infatisare placuta, cu numai trei etaje, apartinea din 1977 Casei de ajutor reciproc a pensionarilor din sectorul 6 al Capitalei „UMANITATEA” , dar, in limita locurilor disponibile, primea -la un tarif modic- pensionari din toata tara. Eu eram cunoscut acolo de ani de zile, din vremea cand presedintele inventiv al acestei Case ma invita cel putin odata pe vara sa fac un reportaj pentru emisiunea de televiziune „Pasi de viata lunga” dedicata pensionarilor. Pe atunci imi faceam concediul la Spitalul de cardiologie aflat tot in statiunea Covasna, dar mai sus, in mijlocul unei paduri de brazi. Directorul spitalului era un anume prof. dr. Benedek, un om deosebit, specialist renumit si peste granitele tarii. In zona aceea, dar intr-un loc mai retras si bine pazit, avea sa se ridice si o vila pentru Nicolae Ceausescu. El n-a mai apucat sa stea acolo, in ultimul timp a fost indragita de actualul presedinte al tarii, Traian Basescu, adesea intalnit in casa aceea.

Microhotelul unde ne cazasem -imi rezervasem loc inca din martie -se afla in centru, la doi pasi de marile hoteluri si restaurante ridicate inca inainte de 1989. Ar fi avut nevoie de modernizari, dar lipsa de fonduri se facea simtita si aici. In schimb, curatenia desavarsita si amabilitatea personalului, desi redus ca numar, suplinea intr-un fel, lipsa unui confort deosebit. Directoarea -cu un nume aparte, Rakes David -era si receptionera si, alaturi de alte doua doamne asigura permanenta zi si noapte.
Noutatea de aici era centrul privat de balneofizioterapie si recuperare medicala instalat la parterul modernizat si dotat cu aparate moderne care faceau fata cu succes sectiilor asemanatoare din marile hoteluri. Patronul acestuia este Cornel Desaga, un barbat aratos aflat in floarea vietii, asistent principal specialist in electrofizioterapie si radiologie „in timpul lber”(!) la Spitalul de cardiologie -unde lucra de peste 33 de ani. Se poate spune ca se bucura astfel de „scoala”renumitilor medici specialisti de aici, si alina suferintele reumatologice ale unor pacienti ale caror „boli de baza” erau de natura cardio-vasculara. Se cerea deci multa, foarte multa prudent. Dar ce impresiona indeosebi era ordinea, linistea si calmul in care activau tinerele fete care se ingrijeau de pacienti. Era nu numai profesionalism, ci si o anume gingasie in felul in care ajutau pe pacienti -de la papucii pregatiti cu discretie si pana la paturica moale si alba asezata pe spinarea impovarata de ani…t otul, sub ochii atenti ai lui Cornel Desaga, nume predestinat parca sa duca poverile celor in nevoie. Si ca sa preintampin orice comentariu de felul „daca ai bani, sa te tratezi la particular!”, trebuie sa mentionez ca majoritatea pacientilor fac parte din sistemul asigurarilor de stat, TONUS-PLUS avand conventii incheiate cu acele Case de asigurari sociale atat de blamate -pe drept, de multe ori -pentru zgarcenie si plati intarziate….

Covasna, statiunea celor 1001 izvoare, aproape unica in lume pentru aerul incarcat cu ioni negativi, ioni benefici pentru suferinzii de afectiuni cardio-vasculare… ionii sunt negativi, dar oamenii? Ei bine, despre oameni care cladesc -cum ar fi Cornel- mai avem de povestit… Amicul meu, doctorul, a descoperit Covasna.

Dar despre Covasna si oamenii ei, vom mai vorbi. Pe curand….

INTR-UN NUMAR VIITOR: „casadinparc@yahoo.com”

Nicolae Holban

Anunțuri

3 răspunsuri to “DISCOVERY COVASNA (2) TONUS-PLUS”

 1. rivkahl Says:

  d-le holban
  am citit cu multa placere micul articol care descrie foarte frumos si cu umor delicat ,o mica vacanta la covasna impreuna cu un grup de prieteni.
  v-ati dat seama ca faceti reclama gratis,eu cred ca trebuie trimis articolul la micul hotel „casa din parc”.
  totusi ceva mi-a lipsit.
  desi v-ati dus la restaurant,si-ati descris pe cine trebuia sa va serveasca,nu ati pomenit nimic de ce ati comandat in afara de bere fara alcohol.asta e tot ce ati servit?
  sunt curioasa.dar mi-a placut

 2. holban08 Says:

  Stimata doamna rivcahl
  S-ar putea sa aveti,intr-un fel,dreptate….dar eu nu mi-am propus, cu adevarat, sa fac reclama.Am intentionat sa scot in evidenta fata noua a unui oras cunoscut ,in primul rand,ca statiune balneara.Desigur,vorbind despre niste oameni priceputi,curajosi si plini de initiativa…………s–ar putea sa mai revin asupra insemnarilor din Covasna si,cu permisiunea dvs.,citand chiar din amabilul dvs.comentariu.
  Cu stima,
  Nicolae Holban

 3. rivkahl Says:

  d-le holban’
  in zile de supracapitalism ‘cand totul se cantareste cu bani, e pacat de facut reclama neremunerata intrun fel.
  pasii enormi in schimbarea economiei prin energia si capacitatea unor persoane care face rentabila o afacere poate sa fie descris in mod general.
  trimite totusi articolul ca sa ai o promovatie pentu anul viitor.
  va doresc succes si spor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: