UITE APA , NU E APA, UNDE-I APA?

Prin anii ’90 , mai  inainte chiar sa fi rostit „sentinta” despre „poporul stupid” care abia peste douazeci de ani va cunoaste democratia- vorbe care au indignat si au nascut multe pasiuni- cu mult inainte de a deveni gurul care a facut sa creasca spectaculos ratingul unei televiziuni prin „Profetiile  despre trecut”, Silviu Brucan a declarat ca ceea ce a scos sutele de mii de oameni pe strazile Bucurestiului a fost , in primul rand, frigul din case in timpul iernii, apa si lumina electrica oprite la orele cele mai diverse si date pe sponci.

Fireste , si asta a starnit rumoare. Drepturile omului, libertatea de opinie, cultul personalitatii, desfiintarea partidului unic si alte binefaceri ale democratiei trebuie sa fie pe primul plan… Foarte bine, au cazut de acord si aceia pe care revolutia din decembrie i-a propulsat in fruntea tarii, dar au avut grija sa aplece urechea la spusele aceluia care a condus ani de zile ziarul partidului comunist, ca sa devina, peste timp, reprezentantul Romaniei la O.N.U., ambasador in Statele Unite, iar atunci cand vantul libetatii se simtea tot mai puternic, sa redacteze o scrisoare pe care au semnat-o si alti cinci tovarasi de arme cu functii inalte in stat, scrisoare care a ajuns in lumea larga si este una din cale mai puternice  documente ale dizidentei fata de sistemul totalitar din tara noastra, dintre acelea care ar mai fi existat la noi.

Acum avem de toate. Sau aproape de toate. Suntem membri ai Uniunii Europene, avem pasaportul in casa noastra, bravii ostasi romani se umplu de glorie, ca aliati de nadejde ai N.A.T.O., pe multe campuri de batalie aflate in diverse colturi ale lumii, cinstim si pe primii eroi cazuti la datorie si adusi acasa acoperiti de tricolorul de pe care a disparut insemnul unui regim odios. Avem si hipermarketuri burdusite cu produse pe care nici nu le visam in urma cu douazeci de ani, (e drept ca mai sunt destui concetateni ai nostri care mai viseaza si acum la ele, in buzunarele multora mai sufla vantul !) Avem si noi… falitii nostri, dorinta unui politician din vremea lui Cargiale. Ba avem un presedinte si un prim ministru care calatoresc in avioane separate cand sunt invitati in Capitala neoficiala a Europei unite pentru a participa, in aceeasi zi si aceeasi ora la o reuniune menita sa puna capat unei crize – numai financiare? – care ameninta intreaga lume.

Avem de toate – sau aproape de toate – e adevarat, nu toti. Atunci ce ne lipseste? Ne lipsesc inca multe – si locuinte, si cladiri scolare, si spitale, si strazi fara gropi, si sosele ca lumea, pana la autostrazile chiar din tarile vecine… dar ceea ce ne lipseste indeosebi, este tinerea de minte. Ce spunea acum aproape doua decenii un anume Silviu Brucan? Aveti grija domnilor guvernanti, mai mari sau mai mai mici, de apa, caldura si lumina.

Nu e prima oara cand se intampla. Intr-un colt sau altul al Capitalei noastre,in zile,ore diferite, se opreste apa.Daca nu de tot,atunci acea calda. Sau rece.Mai des,apa calda.De ce? Pentru cat timp? Mister. Pe cine sa intrebi,la cine sa reclami? A dat Dumnezeu si s-au modernizat si institutiile noastre, telefoanele acestora sunt inzestrate cu roboti, te avertizeaza ca vei avea de asteptat, asculti si o melodie ca nu cumva sa te plictisesti, sapunul se usuca pe tine, pe sotia, pe copilul sau bunicul tau…

Iertati-ma, de fleacuri ca acestea ne ocupam noi? Noi care primim lefuri pentru a gandi transformarea mandrei noastre capitale intr-o mare metropola europeana?

Si eu ma intreb, ca prostul: apa,unde-i apa? Sotia mea  alearga, ca in vremurile bune ale lui Ceausescu, din bucatarie – unde se incalzeste apa pe aragaz – e drept, unul de marca, nu o relicva fabricata la Satu Mare – alearga in baie, sa ma salveze, nu cumva sa patesc ceva,asteptand, asa sapunit, apa calda.

Uite apa, nu e apa, unde-i apa ? Unde e simtul de raspundere ale acelora care ar trebui sa aiba grija de lucruri marunte? Apa, caldura, lumina. Si apoi de asigurarea frontierelor pentru a putea fi primiti in spatiul Schengen.

Nicolae Holban

Reclame

3 răspunsuri to “UITE APA , NU E APA, UNDE-I APA?”

 1. rivkahl Says:

  stimate,d-le holban
  imi pare rau ca nu am reusit sa prind sensul subiectului, probabil neavand cunostinta despre persoana pe care o numesti’imi inchipui ca e vorba de un politician sau de cineva important . vrei sa spui ca apa e particulara?
  in mod normal trebuie sa fie responsabilitatea primariei.cauta la internet si se poate scrie .inchipuieti ca arie mi-a spus ca prin internet a intrat la palatul de justitie si a gasit aptobarea de cetatenie,deci imi inchipui ca legat de problema cu apa e mai simplu.probabil ca si compania de apa are un site.trebuie sa profiti de democratia cucerita prin calculator.
  deci sa speram ca vei continua cu covasna

 2. holban08 Says:

  Stimata doamna Rivkahl,
  intradevar, nu ati reusit „sa prindeti sensul subiectului”cum ati intuit chiar dvs. Mi-am dat seama nu numai ca locuiti in alta tara, dar ca v-ati nascut in Romania deoarece nu va sunt straine realitatile de la noi. Ba, mai mult, participati cu interes la toate prefacerile sociale, economice si chiar politice din tara noastra.
  Silviu Brucan a refuzat sa devina un poltician oarecare, desi ar fi fost cu siguranta ales in cele mai inalte functii in orice domeniu, avand o pregatire intelectuala cu totul deosebita, aflandu-se in zilele revolutiei din decembrie- in nucleul de conducere care a preluat puterea si a impiedecat instalarea haosului, contribuind direct la crearea conditiilor pentru instalarea democratiei in tara noastra.
  „Criza” apei a constituit numai un pretext, intentia mea a fost ca, in insemnarile de mai sus, sa atrag atentia, intr-un stil pamfletar, asupra neglijentei si superficialitatii de care dau dovada toti acei care au responsabilitati in diverse domenii, de la guvernanti la primari, organe alese sau simpli functionari publici, asupra necesitatii de a acorda atentie lucrurilor asa zis marunte din viata noastra. Schimbarea mentalitatii-as indrazni a spune ciocoiesti-care priveste cu dispret nevoile de zi cu zi ale cetateanului.
  Va multumesc pentru observatiile dvs. si m-ar bucura sa va am, in continuare, printre vizitatorii blogului meu.
  Cu respect, Nicolae Holban.

 3. rivkahl Says:

  d-le holban’
  v-am scris cateva randuri special pentru d-voastra in blogul meu -rivkahl
  nimic nu e perfect si totusi trebuie sa aderem la o perfectiune moderata care usureaza traiul zilnic.lumea cea mare e condusa de un numar restrans de persoane care desigur nu se ocupa de apa si electricitate.partea proasta e ca cine nu se ocupa de apa se plange ca nu are strada asfaltata si de la unul la altul cuiva ai lipseste ceva. ceea ce ne lipseste e omul gospodar care stie cum sa-si conduca casa ca toate sa functioneze.in fond ‘un oras e ca si o casa mare in care locuiesc multe familii legate nu prin legatura de sange ‘dar legate de modul de trai

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: