FLORINA, DOLARUL SI LEII

Dupa cum ati remarcat, desigur, titlul e un fel de calc dupa filmul romanesc  „Profetul, aurul si ardelenii”, film care a avut un mare succes inainte de 1989- cand a fost realizat-si se urmareste cu aceeasi placere si azi, atunci cand este reluat pe vreun canal de televiziune. Cred ca n-am gresit cand am optat pentru acest titlu, cele ce urmeaza sunt in spiritul filmului amintit, film cunoscut de multi dintre concetatenii mei.

Am sa incerc sa redactez insemnarile de fata sub forma unui scenariu cinematografic. Mai intai, personajele…

Conul Mitica, un barbat de vreo 50 de ani, inalt,bine facut, chiar voinic, proprietar in comuna Berceni-la doi pasi de Bucuresti, posesorul unei gospodarii instarite, al unui unui tractor, al unei mici ferme de vaci, al unei stravechi masini „Dacia”, dar-atentie!-si al unui modern autoturism :american „Ford” cumparat „cu banii jos”.Dumnealui,conservator din fire,nu vrea sa stie de leasing si altele de acest fel, desi are doua fete care lucreaza, in functii de conducere, la o foarte mare banca. Asa, de pilda, cu toate ca are cumnati bine situati peste hotare, de cate ori vine vorba de ei, rabufneste:”:nu ma vede pe mine Olanda”! Vedeti dvs., ar fi o prea mare cinste pentru oricare tara din Europa, ca sa-si lase conul Mitica treburile , ca sa vada cine stie ce farafastacuri.

Doamna Florina,consoarta dumnealui,  o femeie mignona, cu ochii verzi, cam iute de felul ei, are grija celor 7-8 vaci-iubarete din cale afara,cand una, cand alta ,fata cate un vitelus -si este stapana casei, sefa nu numai peste vacutele pe care le iubesta din cale afara ci , putintel si peste conul Mitica . Se odihneste numai duminica dimineata,cand distribuie laptele,branza si smantana  in  casele orasenior din cartierul unde locuieste autorul acestor randuri.Altfel ea are grija vacilor, ea le perie,ea le aduce apa si furaje,ea le mulge,ea face curatenie in grajduri. E drept, uneori are si cate un ajutor

Apare un personaj care avea sa declanseze evenimentele. Un sofer bulgar,care conducea un TIR  inmatriculat in Germania.Conducea e un fel de a spune, fiindca bietul om era asa obosit, incat atunci cand a fost trezit din somnul adanc in care cazuse, tot n-a inteles ce vrea lumea din jurul lui. Ciocnise el o masina? Ce masina?

Scenariul aproape ca nu mai trebuie scris,ci doar schitat. Dvs.,dragi prieteni care cititi  aceste randuri, puteti face si regia . „Fordul” cel nou bine lovit, conul Mitica zbarlindu-se la bulgarul somnoros si uluit, lumea stransa in jur,un girofar albastru care nu costase inca 70.000 de euro, eroii evenimentului sunt condusi la un sediu de politie ,bulgarul cere translator ,dar renunta cand aude ca scapa cu o amenda de 400 lei.

De unde lei? Bulgarul scoate un portofel cu dolari, politistii sar ca arsi, ce e cu valuta asta pe biroul lor? Aici intervine conul Mitica, unde sa se duca omul sa schimbe dolarii daca actele lui sunt in mana politistilor? Intelegatori-dar prudenti-acestia intorc,  pudici,  capul, conul Mitica ia dolarii si ii da in schimb lei. Gata,s-a terminat povestea? Degeaba a jurat conul Mitica ca n-o sa-l vada pe el Europa , a venit Europa peste el. Asigurarea bulgarului e facuta in Germania, e valabila oare, vor plati nemtii reparatia? Asta se va vedea peste vreo trei saptamani!

S-a facut seara , conservator cum e , conul Mitica -desi are mobil  nu-l foloseste niciodata – nici macar acum, sa anunte acasa de ce intarzie. Ii deschide poarta domna Florina. „Lasa, zice, bine ca n-ai patit tu ceva. „Conul Mitica prinde curaj, vrea sa-i arate consoartei cum a stiut el sa se descurce. „Daca nu-i schimbam omului dolarii,mai era si acum la politie.”

De ce ti-e frica nu scapi, in loc de admiratie ochii verzi ai doamnei Florina scapara scantei. „Ce-ai facut Mitica, ce sa faci tu cu dolarii? Ai dat lei pe dolari?”

Aici se termina filmul meu, sa poate scrie The End.Va mai aduceti aminte…nu, nu de vremurile dinaintea lui1989, cand niste dolari gasiti in buzunarul cuiva putea insemna si puscarie,ci chiar de anii mai aproape de zilele noastre,cand tanzactiile se faceau in dolari.Daca nu aveai ceva dolari la banca sau chiar sub saltea, nu puteai fi sigur de ce va fi maine.

Nu-i plang pe americani, leul nostru nu e chiar atat de puternic. Dar ca voi ajuge ziua sa aud din gura cuiva:”ce-ai facut,ai dat lei pe dolari?”, asta n-as fi crezut. Bate criza financiara la portile Romaniei ? Expertii pot ofta,pot clatina capetele lor intelepte. Eu am incredere in oameni ca doamna Florina care stiu cat de greu se castiga banul, care cunosc cel mai bine puterea leului.

Nicolae Holban

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: