ADIO, DRAGA STOLO !

Daca acum patru ani am vazut un Stolojan buimacit – atunci cand acela ce avea sa devina presedintele Romaniei a plans pentru prima oara in direct,in fata camerelor T.V., luandu-l pe dupa umeri si saltandu-l de pe scaunul unde acesta statea spasit, justificand cu glas inecat in lacrimi de ce este nevoit sa-i ia locul la conducerea Aliantei D. A., duminica seara , pe diversele canale de televiziune, a aparut un altfel de Stolojan. Parea un figurant adus pe scena langa un Boc care isi aclama succesul obtinut in alegerile parlamentare, tocmai cand doua exit-poll-uri-realizate de institute de sondaje concurente-anuntau contrariul.

Domnia sa arbora un zambet care nu-i era caracteristic, „intocmai unui plasture”- cum s-a exprimat un distins analist politic a carui voce ne fermeca,  atunci cand o auzeam la „Europa Libera”. In spatele acestui Stolojan, parea sa pluteasca umbra ocrotitoare „a celui mai iubit dintre presedinti”, ocupant vremelnic al Cotroceniului, lacrimand si incurajand pe „Dragul Stolo”, care se visa noul premier salvator al „bietei noastre tarisoare”, cum s-a exprimat cu simtire confratele sau, dezinteresatul domn Catavencu.

De invidiat totusi increderea totala in exit-polluri dovedita duminica seara de toti leaderii celor trei mari partide de pe scena noastra politica actuala. Poate cu exceptia onorabilului conu’ Trahanache al epocii noastre . Ma gandesc , desigur,  la prudentul Ion Iliescu. „Sa avem putintica rabdare. ” Domnia sa era departe de a impartasi entuziasmul inflacaratului fost ministru de externe, devenit, prin combinatii necunoscute, seful celui mai puternic, totusi, partid.  Cand salvele de artificii care salutau o probabila victorie in alegeri s-au inaltat cu zgomot, curajosul domn Geoana –  si el visand la palatul din piata Vicoriei – din felul cum a tresarit s-a vazut ca a tras o sperietura care ma face sa sper ca-i va tempera entuziasmul prematur.

La cateva ore distanta , in dimineata care a urmat alegerilor- 10 si apoi 14-BEC-ul, adica Biroul Electoral Central, dupa centralizarea unui numar de voturi – ultima oara a peste 92 la suta-a inversat ordinea primelor doua partide. La 10, PDL a trecut in frunte, la ora 14 PSD era din nou primul, P.D.L.,  partidul de suflet nasit peste o singura noapte – atunci cand membrii acestuia s-au culcat pe partea stanga si s-au trezit, dimineata,  pe dreapta, – revenind pe locul doi, acolo unde il plasasera exit-pollurile. Nu este exclus ca, la numaratoarea finala – sau la redistribuirea voturilor partidelor care n-au intrat in Parlament, printre care acela al nabadoiosului Vadim si al partidului – fotbal al nababului Becali – ori la impartirea mandatelor de senator sau deputat al acelora care n-au casigat din primul tur, situatia sa se schimbe din nou.

Diferenta de procente dintre  PSD si PDL fata de cifrele oferite de exit-poll-uri este acum atat de mica, incat orice este posibil. Intr-o tableta anterioara, cu putine zile inainte de alegeri, intrebam si eu , intocmai celebrului Cetatean  turmentat al domnului Caragiale : noi, cei dezamagiti, cei mintiti, cei satui de scandalurile fara de sfarsit dintre un presedinte care se vrea jucator si un prim-ministru tinut in corzi, din cauza slabei reprezentari in parlament,  noi, cu cine votam?

Dupa ce zarva iscata de alegeri se va fi terminat , se naste o noua intrebare: acum,cand criza economica si financiara , venita de peste mari si tari, a inceput sa-si arate coltii si pe meleagurile noatre, ce vom face, ce leaderi politici vom avea?

Oricum, de unii ne-am despartit, altii ii vor urma, nu intotdeauna resurscitarea , cu toate eforturie depuse , se sfarseste cu succes. Cu atat mai putin, resuscitarea politica… Ma gandesc, de pilda, la integrul domn Stolojan, acela care a fost, prin 92′, prim ministrul unui guvern F.D.S.N. , in 96′ a diijat, pe scena din sala Palatului, corul laudatorilor presedintelui Iliescu pentru realegerea acestuia, in 2000 a devenit liberal , si prin diverse combinatii, seful P.N.L. si, mai apoi, din functia de consilier prezidential al lui Traian Basescu, sa redevina liberal, sa-si formeze propriul partid. Peste noapte, accepta comasarea, printr-un Congres fulger, cu P.D., partid socialist, si iata-l  prim-presedinte al P.D.L.. transformat , hocus-pocus, in partid de dreapta, critic virulent al P.S.D., improscand pe Ion Iliescu si ai sai, cu cele mai grele cuvinte. Ar mai fi ceva de adaugat?

Adio, draga Stolo!

Nicolae Holban


Reclame

20 răspunsuri to “ADIO, DRAGA STOLO !”

 1. cd Says:

  DE RINJETUL=ZAMBET AL DLUI STOLOJAN VOM SCAPA ABIA LA ANU CAND SE VA LUA DE MANA CU SUSTINATORUL LUI SI VOP PLECA INTR-UN LUNG CONCEDIUPINA ATUNCI SAANTRENAM PSIHICUL SAU SA NU NE MAI UITAM LA TEMBELIZOR CD

 2. nae holban Says:

  Stimata CD,va cunosc bine,imi place sa ma socotesc printre prietenii dvs.Va respect dorinta de a va pastra anonimatul atunci cand interveniti cu observatiile dvs. pertinente intr-un blog. Desi, iertati-ma, nu inteleg motivul.V-ati putut incredinta, sper, ca blogul meu e …curat,ma refer la faptul ca nu cultiv un limbaj violent, ma feresc de a emite pareri care ar putea deranja pe altii, desi incerc sa adopt un ton pamfletar,care se adreseaza, in primul rand, acelora care au simtul umorului.

  Invitandu-va sa mai vizitati blogul meu, sa comentati modestele mele tablete semnand cu numele dvs, ,ceeace ar ridica prestigiul acestuia,va multumesc si va doresc numai bine.Cu respect,
  Nicolae Holban

 3. cd Says:

  DE CE ACEST PLURAL NAE, CAND NOI AM GAZETARIT IN TVR. ANI SI ANI, ALATURI DE VORNICU, STARK.,TOPESCU.,FUSARIU, LAZAROV,RARAU,GIOSANU,BUHOIU,BRATESCU,I.BERNARD,C. RADULESCU,I.GRIGORESCU,O.PALER ? / FOST-AM…
  CD.CARMEN DUMITRESCU

 4. nae holban Says:

  Draga Carmen,nu pot decat sa fiu bucuros ca te-am convins sa abandonezi anonimatul.Mi s-a indeplinit speranta,un nume -renume-precum Carmen Dumitrescu a socotit ca poate aparea printre vizitatorii blogului meu,fiind cunoscut faptul ca tu nu apari-si nici nu semnezi-oricand si oriunde.Ba, mai mult, cu inteigenta ta-inteligenta si talentul unui realizator care a inventat si patronat multe emisiuni in direct de renume,-asi aminti”Saptamana” si „Transfocator”-intr-o vreme cand la TVR asemenea intreprinderi erau o adevarata provocare- ei bine,prietena mea Carmen a izbutit, cu delicatete, sa ma scoata din uitarea care se asterne peste numele unui om care s-a retras din viata reala de 20 de ani, amintind celor care l-au cunoscut candva, sau au auzit abia acum de numele lui, ca a „gazetarit”-cum atat de plastic s-a exprimat ea-alaturi de monstri ai micului ecran, adevarate vedete ale unei epoci grele.Grele,dar frumoase.Sa ai curajul sa-ti manifesti independenta, strecurandu-ti parerile printre furcile unei cenzuri-care, nu de putine ori, se afla in cele mai inalte Cabinete-temutul Cabinet 2 sau chiar 1-te putea costa nu numai libertatea.
  Te sarut, Carmen,tu,aceea care ai nasit atatea condeie,da-mi voie sa-mi exprim mandria de a fi acela care te-a adus in lumea virtuala-paradoxal, uneori mai vie decat aceea reala. Bine ai venit!
  Nicolae Holban

 5. rivkahl Says:

  D-le Holban,
  Nu am comentat tableta dumitale ,deoarece e vorba de politica curat romaneasca desi am inteles din cele cateva foarte scurte vorbe scrise de cd-Carmen,ca nu prea sunt curate.
  Imi permit sa comentez ce a-ti raspuns d-nei cd-Carmen ,deoarece am inteles ca suntem noi trei in aceeasi barca . De data aceasta ai desframat putin misterul in care s-a invaluit cd-Carmen si astfel am putut face cunostinta mai dezvaluita. Vreau sa ating la mandria ca ai reusit sa o aduci pe cd-Carmen in lumea virtuala a scrisului> Sper sa-ti amintesti cat te rugam in numeroasele mele vizite ,sa continui sa scrii .Ai refuzat categoric spunand ca esti scarbit de ce se intampla. Imi pare bine ca ce nu am reusit eu ,a reusit leptopul si internetul. Si vad ca-ti face placere dinou sa scrii, si-ti face placere sa fi citit de cd-Carmen. Continuati asa d-le Holban .
  cu stima ,
  R………..

 6. cd Says:

  SI dvs. LA FEL, DNA.R, pentruca nu stiu din ce mediu profesionist apartineti,aveti harul scrisului si daca as fi fost ca atunci la unele emisiuni mana dreapta a lui VORNICU ANGAJAMENTUI DVS. AR FI FOST SEMNATcd Carmen Dumitrescu

 7. rivkahl Says:

  D-na cd-Carmen,
  lumea mea era si mai este ,desi mult mai moderat -justitie,politica,economie.si educatie. Eram si sunt un leader la organizatie feminista pentru drepturi egale in munca , si multe altele. Imi scriu singura discursurile .Am apreciat ce ati scris deoarece se adauga la parerea d-lui Holban(Nae)care mi-a zis ca a descoperit un talent . Si va multumesc ,am avut si placere caci am auzit de competentele d-voastra
  In orce caz imi place sa discut prin corespondenta cu prietenii mei dragi -Nae si Vali . Pe cd-Carmen sper sa mi-o apropiez mai mult.
  Cu stima ,
  R……………

 8. cd Says:

  Dna.R am si eu acces la blogul dvs.Va voi comunica impresiile.CD

 9. cd Says:

  Tot pentru R. Organizatia femeilor nu accepta membre si din alte tari?CD

 10. cd Says:

  Nae, nu eu te-am scos din uitare.Cred ca orice persoana trecuta de patruzeci de ani stie ce a insemnat Reflectorul, indisolubil si definitiv legat si de numele tau .Istoria televiziunilor nu a inceput cu starlete, injuraturi, mahala,sani la vedere in loc de materie cenusie .Nesimtita noastra TVR. ar trebui sa_ti faca o plecaciune la implinirea virstei tale de 80 de ani.Sa atingi 100| CARMEN

 11. rivkahl Says:

  Raspuns pentru d-na cd-carmen :primim membre straine in organizatia feminina cu conditia sa vina sa ne viziteze.
  asa ca eista o posibilitate,
  R…………

 12. cd Says:

  Nu-mi puteti da citeva amanunte in plus, oricum eusi sotul meu avem de gand sa facem o excursie in Israel.Dna. R v-am tries un email pe blogul R, ratacit ,probabil, din cauza manipularii gresite a tastaturii.Aveti talent, dar subiectul ales nu poate interesa un public larg,nefiind vorba de o personalitate ale carui tabieturi, mod de viata si ganduri secrete sa capaciteze curiozitatea altora, la scara nationala, macar. Sper ca nu v-am suparat.Carmen

 13. nae holban Says:

  Asta e parerea lui Carmen,o scriere care naste controverse, e un castig!!Vorbesc cu toata seriozitatea…daca vrei sa-i raspunzi, sunt de parere sa-i scrii pe adresa pe care ti-am dat-o ieri…O repet

  diacicov80@iahoo.com Tesrut, N…

 14. rivkahl Says:

  D-na cd-carmen
  nu e loc pentru suparare,subiectul, e personal,nu ma inereseaza daca intereseaza publicul sau nu .Nu e scris cu intentia aceasta.Si nu ma intereseaza daca am talent sau nu.Imi pare bine ca considerati o vizita in tara sfanta.Ea e sfanta ca in ea s-a nascut Hristos sau ca e tara poporului ales de unicul D-nezeu ?In orice caz veti avea placere caci e o tara moderna si Ierusalimul e unic .Sunteti membra a unei organizatii feminine in Romania?
  Cu stima
  R………

 15. cd Says:

  Draga Nae , LA MULTI ANI!CD

 16. cd Says:

  Nae mi-ai stricat lectia. CD

 17. rivkahl Says:

  Nae,ai scris gresit ,nu e iahoo,e yahoo

 18. nae holban Says:

  E o gluma buna…chiar crezi ca nu stiu cum sa scriu YAHOO?

  N…

 19. nae holban Says:

  Draga Carmen,nu ghicersc ce lectie ti-am stricat!?!?!
  Nae

 20. rivkahl Says:

  ai scris in gluma?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: