AL TREILEA RAZBOI MONDIAL

A inceput sau nu? Traim in epoca scenariilor- sport preferat in randul analistilor nostri- de ce m-as sfii sa-mi fac publice niste pareri care ma bantuie de multisor? Eu cred ca al treilea razboi mondial a inceput chiar cu mult timp inainte de „inmormantarea” razboiului rece, la putina vreme dupa incetarea oficiala a ostilitatilor celei de a doua conflagratii mondiale, ca un fel de prelungire a acesteea.

Nu va vine sa credeti? Conflictul din Coreea dintre Nord si Sud- desfasurat sub lumina reflectoarelor , intre armate care foloseau armament sovietic si american si in care au intervenit trupe terestre ale americanilor si aliatilor lor, pe de-o parte, si chineze de cealalta parte, continua si azi, desi sub alta forme,  in care SUA, China si Rusia par a nu fi implicate direct. Dar eu sustin ca nu acesta a fost inceputul noului mare razboi.

Amintiti-va de China in care trupele lui Mao Tzedun zdrobeau fortele lui Ciank Kai Shek, inca din zilele cand omenirea sarbatorea victoria asupra Germaniei fasciste si Japoniei militariste . Avea sa se nasca un nou imperiu care- dupa ce a trecut prin o asa zisa „revolutie culturala”, in fapt o baie de sange unde s-au innecat milioane de oameni- a aparut o tara comunista (!) in plina dezvoltare …capitalista.

Vietnamul- acolo unde masina de razboi americana a suferit o grea infrangere cu mari pierderi de vieti omenesti- devenita in intregime Republica socialista, cunoaste acum o puternica inflorire a unui sistem economic …capitalist! Dar luptele care s-au dus in Cambodgea in care Khmerii rosii au decapitat- la propriu- milioane de oameni, de-avalma muncitori, tarani, intelectuali?

Razboiul n-a incetat nici o clipa – nu o zi, nici macar o CLIPA- in multe colturi ale lumii. In Asia si America de Sud, in Africa sau Orientul Apropiat. Din cand in cand,  de parca un regizor talentat ar indrepta reflectoarele puternice in alt ungher al planetei, ni se dezvaluie noi scene de lupta cu milioane de victime nevinovate secerate de gloante, de boli, de foamete.

Al treilea razboi mondial, sub cele mai diferite forme, e in plina desfasurare. Asezari din Israel sunt lovite de rachete si, desigur, teritoriile palestiniene de unde sunt lansate, nu pot ramane nepedepsite. Sunt ucisi teroristi, dar cad si „victime colaterale”, sintagma inventata de americani cand s-au apucat sa faca pace intr-o Yugoslavie dezmembrata azi, asa cum visau hitleristii s-o vada. Nu-i invinuiesc pe americani si nu-i asemuiesc cu fascistii, Doamne fereste ! Numai ca,  iata, in numele democratiei, cad victime si din randurile lor si ai aliatilor lor, printre care si noi , romanii, cei care au forte militare pe trei continente. Noi, romanii care n-am ezitat sa condamnam la moarte si sa executam un maresal si alti demnitari ai regimului fascist care au trimis trupe peste Prut- unde cam aveau dreptul s-o faca- si chiar mult mai departe, unde n-aveau ce cauta.Inca in zilele cand in Romania nu era recunoscut faptul ca si pe teritoriul ei a avut loc un holocaust.

Razboiul n-a ocolit nici teritoriul SUA, turnurile Gemini cu oamenii care se aruncau de la etaje pentru  scapa de infernul de flacari produs de avioanele conduse de  piloti sinucigasi sunt marturii cutremuratoare ale unui carnagiu in care au pierit peste 3000 de victime. Teribila arma de razboi al leului umilit-  SUA, pavaza democratiei-  s-a pus in miscare si rachetele „inteligente”, avioanele, elicopterele, tancurile invincibile au maturat Afganistanul- unde se ascundea inamicul public nr.1 Bin Laden- au patruns in cateva zile in Irak si au cucerit Bagdadul , capitala altui stat care era condus de o alta fiara, Sadam Husein.

Bun! S-a schimbat ceva? Talibanii au ridicat iar capul, atentatele par a se fi inmultit, dupa cate stiu eu , niciodata in istorie Afganistanul n-a fost supus. N-au reusit nici englezii- pe vremea cand erau cunoscuti sub numele da „mandrul Albion” si erau considerati stapanii marilor si oceanelor lumii- n-au reusit nici sovieticii…Vor izbuti SUA si aliatii lor din NATO? Sadam si alti cativa asasini au fost prinsi, predati noilor autoritati irakiene, judecati de un Tribunal irakian si trimisi in lumea umbrelor. Dar atentatele sinucigase continua sa faca zeci, sute de victime.

Ma veti intreba: care e solutia, cum putem instaura pe aceasta frumoasa si nefericita Planeta albastra numita Pamant, o pace adevarata? Adevarata? Stie cineva care este si unde este acest adevar? De unde sa stiu eu, un fost publicist , acualmente octogenar, un scriitor pe care mai marii Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti nu uita sa-l felicite cu prilejul trecerii unui nou an din viata, urandu-i noi succese in munca.Frumos din partea lor, nu?

Eu asa cred, al treilea razboi mondial a inceput, daca cel precedent s-a terminat vreodata. „Pe ce te bazezi?” -m-ar putea intreba unul dintre prietenii lui Moromete. Uite asa, pe ceea ce vad in fiecare zi pe sticla televizorului, pe titlurile – iertati-ma , va rog !- atat de tembele din ziare, pe vorbele – nevorbe ale cultivatilor nostri analisti-politicieni sau politicieni analisti. Sau char pe minunea pe care am trait s-o vad zilele trecute : leaderul celui mai democrat- dar si celui mai inarmat stat din lume , aflat in plin razboi- a primit premiul Nobel pentru pace!

In rest, sa auzim numai de bine !

Nicolae Holban

Anunțuri

5 răspunsuri to “AL TREILEA RAZBOI MONDIAL”

 1. Rivka 65 Says:

  Draga Nae,
  Ai dreptate,ai dreptate,ai dreptate,…………………………….
  Dar ce s-a intamplat ca te-ai pus sa scrii o tragedie a omenirii ,o scurta istorie care cuprinde aproape tot ,care dovedeste cat de salbateca e firea omului, caci omul e singurul care ucide pe semenul sau cu convingerea ca face un bine lumii.
  Deci desi ne-am globalizat ,dupa parerea ta , totusi am ramas ,la fel ca in trecut.
  Sa sti ca trebuie neaparat sa scri ceva duios,caci mi-ai dat un bum in piept si au aparut imagini pe care ,le las in paginile istoriei si le rasfoiesc odata pe………cand vreau sa-mi arat ca desi nu e bine e totusi excelent.
  Ai totusi dreptate ca trebuie sa nu facem ca sturzul(asa il cheama?)sa ne acoperam capul numai.Dar oare se poate face ceva ?Fiecare generatie a avut apocalipsa ei.Sper sa avem noroc ,ca noi ,care am avut portia noastra de apocalips ,sa fim scutiti,si sa avem un viitor placut si fara furtuni,doar putine tunete.
  La noi au inceput ploile,aerul e curat ,se poate respira fara nisip ,si sa fim optimisti ,sa traiasca calculatorul care ne aduna pe medie.
  Cu drag,
  R…..

 2. Nicolae Holban Says:

  DRAGA R..,SUNT IMPRESIONAT, SA SCRII UN COMENARIU LA 6,47 DIMINEATA. INAINTE DE A PLECA LA SERVICI, MA FACE SA CRED CA AM AVUT O CLIPA DE GRATIE CAND AM HOTARAT SA PUBLIC TABLETA CARE SE PARE CA TI-A CREAT O STARE DEOSEBITA.

  MA INTREB CE MI-A VENIT? GREU DE RASPUNS, POATE DOAR UN SENTIMENT ASEMANATOR ACELUI CREDINCIOS CARE SIMTE NEVOIA UNEI SPOVEDANII, DESI VICTIMA A HOLOCAUSTULUI SI TRECUT PRIN ORORILE RAZBOIULUI, MA SIMT SI EU VINOVAT DE CEEA CE S-A INTAMPLAT SI CONTINUA SA SE INTAMPLE SI IN ZILELE NOASTRE….AU FOST MOMENTE CAND SI EU AM BAGAT CAPUL IN NISIP CA STRUTUL- ASA SE NUMESTE PASAREA PE CARE TU AI BOTEZAT-O STURZ- DE IERTAT PENTRU CINEVA CARE E PLECAT DIN TARA DE VREO 50 DE ANI SI TOTUSI SE EXPRIMA IN LIMBA ROMANA MAI CLAR SI MAI BINE DECAT MULTI „BASTINASI”, CHIAR SI DINTRE ACEIA CARE BAT CAMPII PE STICLA TELEVIZORULUI.

  N-AM VRUT SA SPUN CA NU S-A SCHIMBAT NIMIC, CI DOAR CA VARSAREA DE SANGE NU S-A OPRIT NICI O CLIPA, IN DIVERSE COLTURI ALE GLOBULUI. CHE GUEVARA- UNUL DIN LIDERII FUNDAMENTALISTI AI LUMII COMUNISTE- VORBEA DE NECESITATEA „REVOLUTIEI PERMANENTE”. AM IMPRESIA CA AM AJUNS SA TRAIM AZI INTR-O STARE DE „RAZBOI PERMANENT” !

  GRESESC? SE POATE…INTR-ADEVAR., GENERATIA NOASTRA SI-A LUAT PORTIA DE APOCALIPSA, ASA CUM SPUI TU…OARE OMENIRII TREBUIE SA I SE IA MEREU SANGE PENTRU A PUTEA SUPRAVIETUI?

  CU SIMPATIE,
  Nicolae Holban

 3. alma Says:

  draga nae, intrebarea ” de ce?”, are cele mai putine raspunsuri din lume, in special daca e pusa in legatura cu violenta. razboaiele, numerotate sau nu, exista de mii de ani, si, dupa parerea mea, vor exista atit timp cit cineva v-a cistiga ceva de pe urma lor. si ideea nu e chiar atit de simplista pe cit pare! sint zeci de ideologii ( religioase, economice, rasiste….) care pot porni un razboi,dar toate aceste ideologii cit ar fi de filosofice,se reduc la cistigul de:teritorii, bani, influenta, putere….! atrocitatile exista de cind lumea, doar ca pe ulitele electronice a „satului global” vestile si zvonurile se raspindesc mai repede si sint accesibile mai tuturor. numai citeva minute dupa ce un dezaxat si-a violat si ucis vecina, alt vecin l-a si fotografiat cu mobilul si a etalat imaginile pe internet! a explodat o bomba la tel aaviv sau la londra, peste citeva minute telespectatorii din bucuresti sau new york, au si vizionat imaginile de spaima!

 4. Nicolae Holban Says:

  DRAGA ALMA, VORBESTI DESPRE „ULITELE ELECTRONICE ALE „SATULUI GLOBAL (PE CARE) VESTILE SI ZVONURILE SE RASPANDESC MAI REPEDE SI SUNT ACCESIBILE MAI TUTUROR „…. AI DREPTATE S-AR PUTEA CA STAREA DE RAZBOI SA FI EXISTAT INCA DE LA FACEREA LUMII ! UNDE E MANDRUL BABILON, CE S-A ALES DIN IMPERIUL ROMAN, DIN VECHEA ELADA SAU IMPERIUL INCAS?

  OARE RAZBOAIELE SA JOACE ROLUL UNEI SELECTII NATURALE, OARE PAMANTUL SA NU POATA HRANI MILIARDELE DE OAMENI CARE SE NASC MAI CU SEAM IN TARILE LUMII A TREIA? CINE STIE CE NE VA ADUCE ZIUA DE MAINE !

  Nicolae Holban

 5. Elena Says:

  Mă voi conecta la ultimul alineat din răspunsul autorului la cel de al 2-lea comentariu,acela care acreditează rolul războaielor ca înlocuitoare ale selectiei naturale.Acest lucru,adică razboiul,nu mai are nicio legătură cu instinctul de conservare si cu competitia dură,dar cumva onestă,pe care, cred eu,le presupune selectia naturală,pentrucă nimic nu poate fi natural în a ucide premeditat,sub false lozinci,numai pentrucă se întâmplă să fii mai puternic,mai avut,si,ca într-un cerc vicios,vrei si mai mult.Si,fiindcă veni vorba de posibilitătile planetei noastre de a hrăni miliardele de oameni,acum,dar mai ales în perspectivă,am citit un material care poate părea halucinant,cu referire la gripa de tip nou;conform acestuia ar fi vorba de o oportunitate a fortelor care conduc lumea,de a realiza o depopulare a planetei cu ajutorul vaccinului pe care o mare masă de oameni vor fi siliti să îl facă,de teama gripei,vacin care ar avea rolul să facă această treabă necurată.Iată un exemplu de deviatie de pe făgasul normal a unor minti.Cât despre războaie,cred că într-o formă sau alta,mai rudimentare,sau mai sofisticate,cu cauze declarate drepte,sau fără justificare,acestea nu vor înceta să apară atâta timp cât omul va fi livrat în Univers cu acest tip de constiintă,cu imposibilitatea de a-si stabili niste limite,de a creea si a respecta niste norme care să excludă războiul,si,cel mai important,cât timp nu va întelege să respecte cel mai important lucru pe care el nu îl poate fabrica:VIATA.Gânduri bune!Elena.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: