MANASE RADNEV

A plecat.  Si gata. A plecat si el, asa cum au plecat multi, foarte multi dintre colegii si prietenii mei de generatie de la TVR. Multi s-au grabit, s-a grabit si Manase Radnev care,  desi avea  78 de ani , nu-i arata. Atat de activ era. Colabora la diverse reviste, tinea conferinte, facea scenarii de film. L-a rapus o boala nemiloasa, din care n-ai scapare. Sa-i spunem boala secolului? Care secol, cel care a trecut sau cel in care abia am intrat? De fapt, ambele secole sunt ele insele  bolnave .

Am in fata un volum aparut la editura „Hasefer” in 2004, un tom de peste 600 de pagini, intitulat : „CONTRIBUTIA EVREILOR DIN ROMANIA LA CULTURA SI CIVILZATIE”. M-am gandit ca e bine sa fac public in blogul meu paragraful referitor la Manase Radnev. Ca prieten, supus acum unui soc emotional, probabil ca asi fi vorbit altfel, cu mai multa caldura. Dar poate ca si lui, riguros in tot ceea ce intreprindea, i-ar fi placut  raceala academica din volumul mai sus amintit.

„MANASE RADNEV a debutat de timpuriu in presa, odata cu inscrierea la Facultatea de Filozofie din Bucuresti. Cronicile sale dramatice din revista „Contemporanul” si din ziarul „Informatia Bucurestiului” l-au facut cunoscut in lumea teatrala si a iubitorilor acestei arte. In 1958, in urma „purificarilor etnice” din presa, a fos transferat la Televiziune, unde a devenit redactor al emisiunilor teatrale. Timp de zece ani cat a coordonat acest sector, teatrul TV s-a impus prin repertoriul sau valoros, care a cuprins cei mai de seama autori din dramaturgia universala si romaneasca. A fost epoca fasta a teatrului in direct, benficiind de cei mai importanti actori si regizori, devenita posibila gratie relativei liberalizari  din anii ’60.

La sfarsitul acelui deceniu, Manase Radnev se dedica filmului documentar, reportajelor,  anchetelor si interviului, domeniu in care va activa pana la pensionarea sa. A initiat ciclul emisiunilor „Prim Plan”, intevievand cele mai de vaza personalitati ale vremii, a iscalit numeroase pelicule consacrate unor monumente istorice si de arta romanesti, obtinand distinctii din partea Uniunii Cineastilor si a Asociatiei Profesionistilor din Televiziunea Romana, participand si la prestigioase Festivaluri TV internationale.

Dupa 1990, a realizat cateva emisiuni si filme documentare centrate pe problema Holocaustului din Romania si din lume. Dintre ele se remarca amplele convorbiri inregistrate la Geneva cu marele sef rabin Alexndru Safran, care au avut un puternic ecou in opinia publica romaneasca. (… N.R. Asi adauga- dincolo de tema Holocaustului- prim planurile realizate cu mari oameni de cultura si stiinta romani, printre care acela cu Eugen Ionescu)

Conducand succesiv, intre anii 1990-1997, Departamentul de publicistica si, respectiv, Directia de programe, el a avut o contrlibutie importanta la noua structura si fizionomie a emisiunilor, la promovarea si sustinerea numerosilor tineri ziaristi veniti in acei ani la televiziune. Manase Radnev este si autorul unor carti, scenarii radiofonoce si de televiziune, traduceri din dramaturgia universala.”

Ar mai fi multe de adaugat, printre care faptul ca a fost un colaborator regulat al prestigioasei reviste „Magazin Istoric”, scotand la iveala si comentand multe documente inedite din cultura romaneasca si universala, fiind un frecvent vizitator al marilor biblioteci europenene, cum ar fi si aceea a Vaticanului.

Multe, foare multe de adaugat.Dar acum, cand scriu aceste randuri, imi staruie in fata ochilor chipul lui parca taiat in piatra si in urechi imi rasuna rasul lui inimitabil, acel hi-hi-hi puternic, stenic, facut sa biciuie parca prostia si nimicnicia omeneasca.

Nicolae Holban


Reclame

4 răspunsuri to “MANASE RADNEV”

 1. Elena Says:

  Nu stiam foarte multe lucruri despre cel care a fost Domnul MANASE RADNEV.Îmi amintesc faptul că am văzut totusi emisiuni pe care le-a făcut si îmi mai amintesc si faptul că nu se afla printre cei pe care nu-i aveam la suflet,dintre realizatorii de la tvr.Si cum contează ce rămâne după ce ai uitat totul,voi spune că impresia care mi-o evocă acest nume este una de profesionalism si temeinicie.Această impresie îmi este adeverită si de lucrurile frumoase pe care le spune autorul acestei tablete.Când dispare un om de valoare prfesională si umană ne rămâne regretul.Să-i dorim celui dispărut ca spiritul să-i ajungă într-o lume mai frumoasă. Elena.

 2. Nicolae Holban Says:

  MULTUMESC PENTRU GANDURILE FRUMOASE..INTR-ADEVAR, ASA ERA MANASE, L-AI DESCRIS BINE…

  MATERIALELE PE CARE LE REALIZA LA RADIO, TV SAU IN DIVERSE REVISTE ERAU DE CEA MI BUNA CALITATE.

  DIN PACATE, ASEMENEA OAMENI PLEACA SI EI, MAI DEVREME SAU MAI TARZIU, NIMENI NU E NEMURITOR.

  Nicolae Holban

 3. Emil Says:

  Odihneasca-se-n pace!

 4. Delia Marc Says:

  Buna seara Domnule Holban! Vreau sa va invit – macar prin legatura telefonica – intr-o emisiune dedicata lui Manase Radnev, la postul de radio Shalom Romania (www.jcc.ro), duminica 6 nov. 2011 la ora 12. Astept raspunsul dvs. la deliamarc@yahoo.com. Cu stima!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: