CU MASCA, FARA MASCA

Acesta era titlul unei emisiuni de succes a batranei Televiziuni Romane dinainte de decembrie 1989. Era un spectacol de divertisment,cu actori cunoscuti , in travesti, in posturi cu totul diferite de cele in in care era obisnuit publicul sa-i vada. Telespetatorii era invitati sa spuna cine era , de fapt, actorul respectiv. Si atunci cand personajul isi dadea jos masca, adica se demachia in direct, cum s-ar spune azi, aveai surpriza sa ai in fata un celebru cantaret de opera care interpretase cu succes  un cuplet de revista, sau un actor de tragedie , imbracat in costum popular, care cantase „Trandafir de la Moldova” si puteai jura ca ai in fata pe Sofia Vicoveanca.

Mi-am amintit amuzat de titlul acestei emisiuni, pasii purtandu-ma zilele trecute pe culoarele unui mare spital bucurestean, pentru un control de rutina. Personalul medical purta un soi de masca protectoare care le acoperea gura si nasul, multi  lasand aceasta masca sa le lunece sub barbie. Era limpede ca  socoteau accesoriul respectiv un moft care ii putea apara de virusul gripei noi, intocmai frectiei la un picior de lemn. Nu stiu, nu ma bag, circula pe internet un inteviu luat unui cunoscut epidemiolog canadian de origine romana, el insusi managerul unei mari companii de medicamente, care socoteste valva facuta in jurul actualei pandemii un prilej de a vinde cantitati uriase de vaccin aducatoare de beneficii uriase unor producatori interesati de lansarea unor produse noi, pe piata arhi-saturata . De altfel, marturiseste intervievatul, doar 300 din cele 40 de mii de medicamente care circula acum in lume sub diferite denumiri, sunt cu adevarat folositoare, aducand ceva nou.

Repet, nu stiu, nu vreau sa ma bag intr-o treaba in care nu ma pricep. Eu insumi sunt, de ani de zile, consumatorul unor pastile frumos colorate date de medici, imi fac constiincios vaccinul contra gripei obisnuite in fiecare toamna si declar ca, daca mi se va indica, sunt gata sa-mi fac si mult asteptatul vaccin contra gripei porcine, delicat numita,  potrivit  dispozitiei unui organsm international,  gripa noua. Poate tocmai fiindca sunt un pacient constiincios reusesc sa scriu acum aceste incurajatoare randuri. Sau poate ca, nu stiu ce alta misterioasa grila,  a facut sa fiu sarit din randul celor din generatia mea care au plecat in lumea umbrelor.

Oricum, iertate sa-mi fie vorbele, se moare in toamna aceasta intr-o veselie de-a dreptul ingrijoratoare. De parca ceva sau cineva ar vrea sa recupereze cei cativa ani mai frumosi pe care unii au mai apucat sa-i traiasca. Si acum, cu prilejul crizei globale din care ne putem mandri ca facem si noi parte, s-a gandit sa dea o mana de ajutor celor trei guverne ale noastre- unul demis si devenit interimar, altuia alcatuit parca special sa nu intruneaca voturile necesare si un al treilea in pregatire, cu doi posibili premieri , unul agreat de Opozitia majoritara si altul fabricat de un Presedinte nu numai jucator  ci si ambitios- sa le dea o mana de ajutor spuneam, pentru a mai reduce din numarul lacomilor pensionari longevivi care fac sa se clatine bugetul de Stat.

CU MASCA , FARA MASCA a renascut cu succes pe toate canalele televiziunilor din Romania. Televiziuni mai mari sau mai mici, chiar si a acelora de nisa, cum li se spune. Pana si un canal denumit ETNO- in care pana de curand, intr-o camera nu cu mult mai mare decat  sufrageria mea dintr-un modest bloc bucurestean,se produceau tarafuri si cantareti de muzica populara,  a intrat in joc. Talk-showuri la care participa lingusitorii actualei Puteri se desfasoara intr-un cadru intim, de ti-e mai mare dragul. Aici l-am vazut cantand cu mult talent pe domnul Negoita, harnicul primar al sectorului in care am cinstea sa locuiesc si pe care iubitul nostru Presedinte l-a „mutat” in sectorul 4, chiar in momentul emotionant cand l-a prezentat ca pe viitorul premier. Spre nedumerirea lui Piedone, guralivul edil sef al sectorului 4 : sa se bucure ca sectorul lui a fost declarat cel mai frumos din Capitala sau sa se teama ca , de fapt, el urmeaza sa fie desemnat ca un posibil viitor prim ministru.

CU MASCA, FARA MASCA, nou spectacol urmarit cu uluire de alegatorii deveniti tele-spectatorii unui spectacol de divertisment cu actori de prim rang ai scenei noastre politice. Un poet cunoscut ca aproape singurul dizident autentic al regimului comunist din tara noastra, este poftit sa plece- de pe scena unde fusese provocat sa urce si sa cuvanteze -de  catre un Presedinte dezlantuit intr-un sh0w de zile mari . Sa se duca Poetul sa vorbesca la Televiziunea cutarui mogul, acolo unde „desteptii natiunii” denigreaza biata noastra tarisoara (!), aici vorbeste el , acela care a fost comandant pe cel mai mare vas petrolier. Acum nava pe care o comanda se numeste ROMANIA !

Unde esti tu Caragiale, unde esti tu conu` Trahanache, sa -i spui :” Stii ca-mi placi , monser ? Ca bine zice baiatul meu de la  Paris, intr-o tara fara printip, vasazica ca nu le are „.  Iata un titlu, indraznesc eu sa adaug, pe care pana de curand il purta doar Fidel Castro . Il Comandate. Suna frumos, nu-i asa? Marile mitinguri electorale din diverse orase mai mari sau mai mici de pe intreg cuprinsul patriei, acolo unde urmeaza sa participe Il Comandante, sunt pregatite de moderatori- li se spunea agitatori pe vremea mea-  care dirijeaza masele de oameni stransi cu autobuze din toate colturile judetului sau chiar mai multe judete, sunt invatate cum sa se manifeste cand apare El, ce placarde, ce tablouri sa ridice,  ce drapele sa fluture.Va aduceti aminte de grandioasele spectacole de pe marele stadion bucurestean care aveau loc in preajma zilelor festive? Cand vom ajunge sa alcatuim cu trupurile noastre, numele lui Il Comandante?

Nu stiu cine va deveni Presedinte la 6 decembrie, ce cadou imi va face mos Nicola de ziua mea onomastica. Dar oricare va fi acela- si dupa pregatirile care se fac, nu e greu de ghicit- in fata ochilor im va sta Il Comandante autohton, flututand o sabie in uralele multimii, alaturi de un Poet umilit si uluit, un poet devenit mosier, pe al carui pamant se ridicase scena unde era slavit un al doilea care se visa Cel mai Iubit dintre Pamanteni.

In rest, sa auzim numai de bine!

Nicolae Holban


6 răspunsuri to “CU MASCA, FARA MASCA”

 1. alma Says:

  AM CITIT NOUA TABLETA, SI DESI NU POT COMENTA FIINDCA NU CUNOSC PERSONAJELE SI POLITICA LOR, NU POT SA NU REMARC STILUL LUI NAE CARE FACE CHIAR SI UN SUBIECT MISTERIOS (PT. MINE), O LECTURA PLACUTA.

 2. simplis Says:

  Nici nu mi-am dat seama, uitandu-ma la cei trei veseli candidati ca e vorba de masti. Puteam jura ca sunt 3 monstruleti, uniti de aceleasi interese si diferentiati doar de noanta de culuoare, care ‘sug sangele poporului’.
  Sa ne traiasca!

 3. Jacob Says:

  oricine ar deveni presedinte nu are cum sa schimbe masinaria de furt din banii nostri ai tuturor. I-a luat 20 de ani sa se perfectioneze, de aceea incepe sa devina din ce in ce mai eficienta in tras bani de la buget,acoperit urme,propaganda politica,distragerea atentiei. PSD,PDL,PC,PNL nu sunt decat niste initiale surde care mascheaza ciuma profunda care a cuprins aceasta tara.O ciuma numita clasa politica „conduce” o tara.De fapt tot ceea ce conduce este masinaria.Fiecare rotita, fiecare mecanism este pus in miscare de grasii cu fete buhaite si priviri de dezgust fata oameni.
  Oamenii au avut pe cine blama inainte de ’89, pentru ca Ceausescu era considerat vinovat. Sa faci aceasi comparatie astazi cu un presedinte sec si tare de cap, nu este posibil.
  Am inteles ca procentul de furt este cam de 60-70% din fonduri. Se fura de oriunde si din orice: strazi astfaltate-reasfaltate,autostrazi de 5 ori mai scumpe ,infrastructura,pixuri la 1 mil. bucata,. Nu exista limita, exista numai imaginatie!
  Orice analfabet,orice incult,orice muncitor de macara ajuns intr-o functie isi propune si planuieste cum se pot trage niste bani.
  Cu masca sau fara masca, cu presedinte sau fara, cu guvern sau fara, tara se duce de rapa pentru ca s-a ajuns la fundul sacului.

 4. Nicolae Holban Says:

  SIMATE DOMNULE JACOB, VA MULTUMESC PENTRU FAPTUL CA ATI CITIT TABLETA DE MAI SUS. VA INTELEG INDIGNAREA FATA DE MULTELE NEIMPLINIRI DIN TARA NOASTRA. VA ROG SA MA IERTATI, NU POT FI DE ACORD CU GENERALIZARILE DVS. „CU MASCA, FARA MASCA” S-A VRUT A FI UN PAMFLET, SI CA ATARE SPERAM SA FIE PRIVIT. E ADEVARAT, IN TOATE PARTIDELE SUNT USCATURI, DAR TOT ACOLO SE GASESC SI OAMENI CAPABILI, CINSTITI, DORNICI DE A SCOATE ROMANIA DIN IMPASUL IN CARE SE GASESTE ACUM.
  IMI PERMIT SA VA AMINTESC CA POPORUL NOSTRU A REZISTAT SI NAVALIRILOR TATARILOR, SI AGRESIUNII OTOMANE, SI PERIOADEI FANARIOTE- DESI SI PRINTRE DOMNITORII FANARIOTI S-AU GASIT OAMENI LUMINATI- SI PRESIUNII OCUPATIEI HITLERISTE SI A CELEI SOVIETICE.
  NE-AM CUCERIT INDEPENDENTA, NE-AM REINTREGIT TARA, AM SUPRAVIETUIT CELOR DOUA RAZBOAIE MONDIALE, REGIMURILOR TOTALITARE…SA NU UITAM CA AZI FACEM PARTE DIN PUTERNICA ALIANTA ATLANTICA, SUNTEM MEMBRI CU DREPTURI DEPLINE A UNIUNII EUROPENE.
  OARE TOTI LEADERII PARTIDELOR DIN TARA NOASTRA SUNT HOTI, SA FIE ROMANIA CONDAMNATA SA PIARA DE CIUMA, CUM CREDTI DVS. CUPRINS DE NADUF? DE ACEEA TRAIM INTR-UN REGIM DEMOCRATIC, ARMA NOASTRA ESTE PASNICA STAMPILA DE VOT. SA STIM UNDE O APLICAM, SA NU NE PIERDEM SPERANTA.
  NU MOR CAII CAND VOR CAINII, STIMATE DOMNULE JACOB!

  CU RESPECT. Nicolae Holban

 5. simplis Says:

  Da-ti-mi voie sa va contrazic. Stampila nu e arma noastra, e arma lor. Stampila de care vorbiti legitimeaza toata lipsa de respect pe care ne-o arata clasa politica. Toata hotia si intreagul dezinteres. Eu unul, chiar daca am votat, nu ma simt reprezentat de nici unul din demnitarii nostri. Daca altii se simt, ma bucur pentru ei.

 6. Elena Says:

  Într-o tară bogată în care sărăcia este la ea acasă,poate si ca un mijloc de a se tine în frâu masa de oameni simpli si chinuiti,stampila îsi pierde din eficientă si devine un mijloc de manevră în mâna celor care pot zvârli celor înfometati,din nepăsare sau cu bună stiintă,câteva pungi cu alimente,sau pot folosi diverse mijloace pentru a-si însusi voturi necuvenite,inclusiv promisiuni care nu vor putea fi onorate niciodată.Acestia sunt cei care poartă mască,o mască a cinismului,folosită în scopul accederii la putere si implicit la resursele,care nu mai servesc, în bună măsură, tuturor,ci îi ajută pe ei să acumuleze cât mai mult.Evident sunt si oameni de calitate în politică,dar acestia sunt prea putini si nu pot încă răzbi prin mijloace oneste.Ceeace se întâmplă în aceste zile,vizibil pe ecranele tv.tine de domeniul teatrului absurd,fiind parcă un duel al surzilor si al orbilor fată de realitătile tării.Trăind într-o realitate paralelă,ei se erijează în salvatori.Este jalnic,dar mai jalnic este că,probabil,în curând,când alegerile vor fi trecut,piesa va rămâne aceeasi,nici măcar cu alti actori.Gânduri bune pentru cei care, votând,vor încerca să schimbe ceva. Elena.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: