UN CRIN SI TREI TRANDAFIRI

Noaptea e un sfetnic bun. Dupa ce in duminica alegerilor, la ora 21, dupa comunicarea exit- poll-urilor, atat Geoana- care se calificase pentru finala- cat si Crin- care obtinuse un scor bun- au avut un discurs dezamagitor, primul citind de pe niste hartii banalitati intr-o frumoasa limba de lemn, celalalt adoptand un limbaj a la Vadim si folosind „argumentele” lui Basescu despre mogulii stapani pe Institutele de Sondaj , a doua zi au dat un semnal care a uluit lumea politica si i-a surprins pe cei din tabara actualui Presedinte -candidat, talibani nu usor de dezarmat.

Atat alianta propusa de Crin cat si rapiditatea raspunsului dat de Geoana- la diferenta de cateva minute, de parca totul era aranjat- ceea ce eu nu exclud- au facut canalele de stiri ale TV sa explodeze. Prima pagina era luata de cei doi, stirea era preluata de marile cotidiene europene, surprinzatoare prin simplitatea ei. O intelegere care avea drept scop blocarea lui Basescu prin sustinerea lui Geoana la alegerea ca Presedinte, confirmarea desemnarii ca premier a independentului   Klaus Johannis  acceptat si de UDMR si de grupul parlamentar al minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara.

Practic, posibilitatea alcatuirii imediate a unui guvern cu o majoritate lejera, pe baza unui program social liberal-  ale carui principii urma sa fie facut public-  parafat cu solemnitate de leaderii aliantei PSD-PC si PNL , la care avea sa adere si UDMR , semnatarii unui acord de colaborare cu liberalii. Sa fie sfarsitul crizei poltice care lasase practic tara fara guvern, inceputul luarii operative a unor masuri anti-criza ?

E prea frumos ca sa fie adevarat. In primul rand mai este scrutinul din 6 decembrie,  in care urmeaza sa fie ales  unul din cei doi candidati ramasi in cursa. Basescu sau Geoana? Votantii se vor lasa cuceriti din nou de retorica marinarului, harsit in numeroase confruntari electorale, lovind fara scrupule in partide- cu exceptia PDL, copilul de suflet al Puterii actuale- in ticalosii oligarhi care se infrupta din sangele poporului- vai tu, Caragiale, cu adevarat nemuritor !- in mogulii care se afla in spatele posturilor ticaloase de televiziune care-l ponegresc pe Il Comandante,  in Iliescu si ai sai ciraci care pun la cale manevre malefice ? Sau, dimpotriva, vor prefera pe Geoana, tanarul care a pastrat eleganta diplomatului  scolit in SUA, simpatizat de doi presedinti americani, ramas ambasador al Romaniei sub regimuri diferite, fost ministru de externe de succes, intrat in politica relativ recent, cu verb elegant, cunoscator perfect al limbii franceze si engleze, avand usi deschise in cancelariile marilor tari occidentale, sprijinit acum si de liderii liberali, si de personalitati ca fostul presedinte Emil Constatinescu sau consiliera acestuia, reputata Zoe Petre.

Voturile nu se tranzactioneaza , se lamenteaza camarila actualului Presedinte care mai vrea un mandat, incrancenati si tipand in studiourile mogulilor unde sunt totusi invitati, dialogul cu acestia cerandu-ti nu numai nervi de otel ci si puterea de a rezista atacurilor sub centura. La ce mizerii nu recurg cei din tabara basesciana? Pe strazile Timisoarei au aparut mari afise in care, cu litere de o schioapa, apare scris numele respectatului primar: „Ciuhandu il sprijina pe Basescu”! Asa e, numai ca e vorba de un anume OVIDIU Ciuhandu, obscur consilier local, membru al PDL ! Sigur, primarul Timisoarei a protestat, a dat in judecata pe aceea care au profitat de coincidenta de nume pentru a crea confuzii in mijlocul locuitorilor unui oras – martir care a dat tarii semnalul revolutiei din decembrie 1989, dar propaganda mincinoasa a fost retinuta de multi cetateni ai urbei de pe Bega.

Chiar pe strazile Capitalei au aparut benere de pe care zambesc chipurile puse laolalta ale unor oameni de afaceri, asa zisii oligarhi si moguli , inconjurandu-l pe Gioana sub lozinca acestuia :”Invingem impreuna!” E drept, nici „mogulii” nu stau cu bratele incrucisate. Pe ecranele  TV a aparut un filmulet realizat la un miting de la alegerile prezidentiale precedente, in care onorabilul tata cum se pretinde a fi Basescu, aflat la tribuna , incomodat de prezenta unui copil care striga:”Traiasca Iliescu!” , il loveste cu pumnul , facandu-l aproape sa cada pe spate. Domnul Basescu, invitatul televiziunii unui „mogul” , nu pare prea afectat cand vede aceste imagini. Nu-si aminteste, va mai privi  imaginile, va consulta pe sfetnicii sai, va reveni cu o declaratie a doua zi !

A revenit  in aceeasi seara, aproape de miezul noptii.” Eu n-am batut niciodata pe copiii mei sau pe sotia mea, n-am lovit un copil niciodata !” Posibil, dar nu aceasta trebuia sa fie reactia promta a domniei sale, asa cum au fost de parere multi dintrea aceea care au intervenit in emisie ? Cum sa nu-ti amintesti de indata de acel miting, cum sa afirmi, cu calm, ca poate copilul acela l-ar fi injurat,  vezi Doamne, cati oameni nu-l injura?

Imi dau cu parerea si eu, desi e tarziu acum, mas-media romanesca -si nu numai, au intors pe toate fetele posibilele implicatii,  imaginile circula pe internet si, probabil, au facut de cateva ori inconjurul planetei- chiar daca imaginile sunt o facatura, asa cum se dau de ceasul mortii sfetnicii domnului Basescu sa dovedeasca, reactia imediata a unui om normal, care STIE CA N-A RIDICAT NICIODATA MANA ASUPRA UNUI COPIL, N-AR FI TREBUIT SA FIE ACEEA DE REVOLTA?

In fine, multe manevre vor mai avea loc in saptamana care urmeaza, in saptamana hotaratoare a alegerilor. Pun ramasag ca, oricare va fi rezultatul acestor alegeri, galceava nu se va potoli. Am mai spus-o si o repet: cat timp va ramane pe scena politica domnul Traian Basescu- care va intra in istorie- daca va intra, daca nu macar in folclor- domnia sa va fi cunoscut sub numele : TRAIAN BASESCU-SCANDAL.

Un Crin si trei tandafiri au adus pacea si linistea in tara. Ce frumos ar fi, daca ar fi ! Daca nu, nu, macar s-au gasit oameni care au incercat sa semene  aceste frumoase flori, pe pamantul unei tari pe care un Papa luminat, spre sfarsitul secolului trecut, cu prilejul unei vizita istorice, a numit-o GRADINA MAICII DOMNULUI …

IN rest, sa auzim numai de bine !

Nicolae Holban

14 răspunsuri to “UN CRIN SI TREI TRANDAFIRI”

  1. tester Says:

    Avem o buna ocazie sa scapam de un presedinte [jucator!?] al tuturor pdl-istilor si boc-ilor care a tinut Romania intr-un scandal timp de o intreaga legislatura. Dar ce sa vezi, alaturi de „intelecuali rafinati” si bine retribuiti din bani publici [Volodea Tismaneanu, V. Patapievici] corului marinarului din opereta „Lasati-ma sa mint” s-au alaturat manelisti si gen Gutza si Salam. Ultimii doi canta nonstop si aplicatie pe canale tv specializate. Adevaratii votanti de Basescu, drojdia oraselor au astfel ocazia sa-si asculte favoritii intonand imnuri de slava marelui carmaci. Daca mai adaugam si OTV-ul care a renuntat sa o mai caute pe Elodia in favoarea demascarii mogulilor vom decela care este adevaratul public tinta al marinarului fara flota.

  2. evelics Says:

    Comentariul de mai sus spune aproape totul despre băltoaca în care suntem obligati de o jumătate de deceniu să ne ducem traiul,oameni educati si informati si nu neapărat bogati,alături de cei rămasi parcă în preistorie,cumpărati cu doi mici si un blid de fasole(vezi parcul Drumul Taberii,marti 01 dec.2009,sub patronajul si privirile primarului portocaliu).Am văzut azi o coadă de sute de persoane asteptând cu resemnare mila împărtită de o ceată de straie portocalii, si am spus anume asa,pentrucă straiele nu au minte,ele fiind manevrate după bunul plac de către stăpân.Compasiune pentru cei care au cu adevărat nevoie de o portie de mâncare,căpătată fie si asa;dezgust pentru autorii acestei stări de fapt care,iată,reusesc performanta paradoxală de a reuni sub acelasi stindard,,intelectuali de elită,,cumpărati cam în acelasi mod,dar la o altă scară si,,emeriti ai manelelor,, probabil având si ei interesele lor.Si,ca să merg până la capăt pe schema comentariului anterior,mai rămâne să-i vedem pe toti reuniti pe generoasa scenă a OTV într-un talk show în care se dezbat măsurile portocalii pentru iesire din criză,pentrucă,probabil,,Nasul(B1 tv.),, se va fi săturat de a face osanale.Apropo,posturile obediente or fi având,n-or fi având si ele mogulii lor?Sau poate,în deplin acord cu impartialitatea românului,mogulii lor sunt mai buni decât mogulii nostri…Poate că va fi să fie mai puternice patru flori alăturate civilizat,decât una toxică,izolată.Gânduri bune,Elena.

  3. Jacob Says:

    Un crin si 3 trandafiri, deci ar veni un numar par de flori de depus la capataiul nou-nascutei si viitor defuncte coalitii. Eu nu cred ca toti votantii lui Antonescu se vor duce se puna stampila de Geoana, oricate acte ar semna strumfii astia doi.
    Romania s-a saturat de neo-comunisti, asa cum timisorenii au vazut rosu-rosu de PSD- in fata ochilor cand Geoana a aparut sa recite biletele scrise de colegii de partid.
    Va vad un simpatizant al PSD-ului, dar sunteti atat de sigur ca Geoana va castiga in turul 2? Cat de hilara ar fi coalita PSD-PNL in eventualitatea in care Basescu mai castiga o data.
    Sa auzim de bine dupa 6 decembrie.

  4. tester Says:

    Dupa decenii dela inmormantare stafia comunismului [reanviata cu ocazia scrutinului de pres Basescu] a inceput sa umble prin Romania purtata cu surle si trompete de o cativa lumpeni recrutati din drojdia oraselor [„fara uniforme portocalii” conf indicatiilor]. Vajnicii antineocomunisti cu ochii scaparand de manie proletara -cu tenta de dreapta of course- care la revolutie nu erau nici in faza de proiect cer cu insistenta „sa nu le fie intinate simbolurile”. Care simboluri nu cred ca stie macar unul mai rasarit dintre ei. Dar mai bine sa nu le intinam. Oricum vajnicul carmaci a rezolvat toate problemele tarii. a mai ramas asta cu neocomunismul…

  5. Nicolae Holban Says:

    STIMATE DOMNULE JACOB, AM PREFERAT SA VA RASPUND DVS., DESI ALTI TREI COMENTATORI- UNUL DINTRE CORESPONDENTI A INTERVENIT IN DOUA ZILE DIFERITE- AU ACELEASI OPINII CA ALE MELE, EXPRIMATE CU VERVA SI PLINE DE UN SIMT AL UMORULUI CARE FAC SA PALEASCA MODESTA MEA TABLETA CARE, IN AFARA FINALULUI, ESTE O FOTOGRAFIE A UNOR MOMENTE DIN CAMPANIA ELECTORALA, REPETATE ABUZIV, DUPA PAREREA MEA, PE UNELE CANALE DE STIRI, PANA LA SUPRA SATURATIE.

    TRAIM INTR-O TARA LIBERA SI PLURALISMUL OPINIILOR ESTE BENEFIC INTR-UN REGIM DEMOCRATIC, ATUNCI CAND SUNT ARGUMENTATE INTR-UN LIMBAJ DECENT, FARA INCRANCENARE. DUPA CUM PUTETI CONCLUZIONA DIN OPINIILE COMENTATORILOR TABLETEI DE MAI SUS, UN FEL DE SONDAJ ADHOC, SCORUL ESTE DE 2 LA 1, ADICA ASA CUM VREAU SA CRED CA VOR FI OPTIUNILE MAJORITATII VOTANTILOR PENTRU FLORILE MELE PREFERATE.

    SUNT DE ACORD CU DVS., SA AUZIM DE BINE SI DUPA 6 DECEMBRIE, IN SPERANTA CA URNELE VOR HOTARI SI VOR DA CASTIGATOR UN PRESEDINTE CARE VA FI AL ROMANILOR DE PRETUTINDENI, INDIFERENT DE FLORILE PREFERATE. MAI SPER CA „PERDANTII” SA SE SUPUNA MAJORITATII SI SA PUNA UMARUL LA IMBUNATATIREA VIETII DIN TARA NOASTRA, PUNAND CAPAT VESNICULUI SCANDAL CARE A INVRAJBIT VREMELNICA NOASTRA EXISTENTA PE ACEST COLT DE RAI, PAMANTUL UNDE AM VAZUT LUMINA ZILEI.

    Nicolae Holban

  6. Jacob Says:

    Domnule Holban,
    Pe 2 decembrie spuneati asa:
    „MAI SPER CA “PERDANTII” SA SE SUPUNA MAJORITATII SI SA PUNA UMARUL LA IMBUNATATIREA VIETII DIN TARA NOASTRA”.
    Ce fac perdantii intre timp? Contesta,ataca,comanda 2 televiziuni de stiri,propun ca unii romani sa nu conteze sau sa conteze mai putin(numai la noi se poate asa ceva), se zbat, in concluzie fac orice altceva in afara de a recunoaste infrangerea. Daca aveau fair-play si un pic de demnitate renuntau la toate tertipurile astea.Pana si tovarasul Iliescu s-a resemnat!
    Cum spuneam acum ceva vreme, am auzit de bine pentru ca puterea democractiei,cel putin cea a votului, apartine poporului.Deci asa cum spune americanul: „Power to the people!”

  7. tester Says:

    „power to the people?” Dupa o hotie fara precedent, dovedita cu prisosinta? Dupa o hotarare obedienta a Comisiei Constitutionale? Postacii PDL incep sa infesteze toate mijloacele de comunicare. Putina decenta „domnilor”!

  8. Jacob Says:

    Domnule Tester,
    Nu toti postacii sunt prostanaci,dar unii chiar sunt. Sa inteleg ca faceti parte din categoria celor care inca mai cred ca Soarele se invarte in jurul Pamantului, ca tot ce e non-psd e „obedient”,”infestat” samd.
    Nu cred ca sunteti in masura sa vorbiti de decenta in conditiile in care psd-ul nu isi asuma barbateste infrangerea.EI sa fie decenti si sa isi faca un plan de actiune pe urmatorii ani, in loc sa caute nod in papura. Nu sunt de la PDL, sunt doar un cetatean care si-a exprimat democratic dreptul de a vota, ca si ceilalti peste 10 mil de romani.
    Constitutia e legea fundamentala si ea trebuie respectata, ca doar nu suntem trib, suntem republica democrata.Am spus power to the people, pentru ca nimic nu e mai puternic decat votul fiecaruia intr-un stat democratic. Atunci cand justitia actioneaza corect, nu putem vorbi de obedienta.Fapte:
    1.Dovezile trebuie sa fie concludente,aprobate de o instanta judecatoreasca.
    2.Trebuie sa se demonstreze ca asa numitele fraude au intors rezultatul alegerilor, ori Basescu a avut 60.000 de voturi in fata.Cum demonstrezi 60.000 de fraude?
    3.Ponta a spus ca „masinaria de vot a pdl-ului a functionat mai bine”.MAI BINE? Si psd-ul a facut fraude. Ce facem acum, scadem din numarul de fraude pdl , numarul de fraude psd si recalculam voturile? Imposibil.
    4.Cand Geoana sarea la ora 21 duminica ,frenetic,manca tort si bea sampanie nu mai erau alegeri fraudate?
    5.Chiar Basescu a spus inainte de turul II de scrutin, ca orice s-ar intampla, partidul perdant sa isi asume infrangerea.Daca pierdea Basescu si castiga Geoana nu mai era frauda?
    6. Antena3,Realitatea (si chiar TVR) au dus campanii murdare de denigrare, emisiuni ilegale,obedienta(ca sa citez un postac) dusa la limita legalului cu plus la casierie.Cine a comandat toata aceasta minciuna media?Cine a pus pe internet un film ordinar, trucat si total neadevarat?Deci domnule TEster, cine infesteaza mijloacele media, daca nu Patriciu,Vantu si cu Voiculescu?

    Domnule Holban, felicitari pentru blog. De cand l-am descoperit v-am citit toate articolele postate pe el. Intentionez sa va citesc si cartile publicate,imediat ce fac rost de ele.Nu dispun decat de „Reporter Sentimental”, dar imediat ce o termin ce citit o sa revin cu o postare aici pe blog.

    Sa auzim de bine de la toti romanii care inca mai cred in Romania!

  9. tester Says:

    Domnule Jacov poate cu nu sunteti decat un postac amator. Anumite comunitati/ong-uri au primit sarcini precise in campania probasescu. In rest repetati papagaliceste ‘argumentele’ noilor oficine [platite din surse suspecte]. Deveniti plicticos. Nu ma indoiesc ca dv, TRAITI BINE!

  10. Nicolae Holban Says:

    STIMATE DOMULE JACOB, SUNT ONORAT DE FAPTUL CA IN „PAGINILE” BLOGULUI MEU DOI OAMENI INTELIGENTI SE DUELEAZA PESTE CAPUL MEU, CA SA ZIC ASA, INTR-UN MOD CIVILIZAT, CU PATIMA DAR FARA INCRANCENARE, FOLOSIND UN LIMBAJ MAI PUTIN „COLORAT” DECAT UNII MAI MULT SAU MAI PUTIN POLITICIENI.
    INTR-O ANECDOTA SE SPUNE CA LA UN RABIN A VENIT UN CETATEAN SI S-A PLANS CA VECINUL CARUIA I-A IMPRUMUTAT CARUTA, NU I-A INAPOIAT-O IN ZIUA CAND TREBUIA S-O ADUCA. „AI DREPTATE SA FII SUPARAT” – A SPUS RABINUL SI L-A CHEMAT LA JUDECATA PE CEL RECLAMAT. „NU PUTEAM SA MA TIN DE CUVANT, CARUTA S-A STRICAT SI TREBUIA MAI INTAI S-O REPAR . ” „AI DREPTATE !” S-A PRONUNTAT RABINUL . „CUM SE POATE SA DAI DREPTATE LA AMANDOI ?” S-A MIRAT SOTIA RABINULUI, CARE A TRAS CU URECHEA LA TOATA POVESTEA. „AI SI TU DREPTATE !” A CONCLUZIONAT RABINUL.

    CE AR MAI FI DE ADAUGAT DUPA ALEGERILE DIN 6 DEEMBRIE? S-AU COMIS FRAUDE? PROBABIL. SE POT PROBA? PUTIN PROBABIL. VERDICTUL CURTII CONSTITUTIONALE E PREVIZIBIL…SE VOR FI COMIS FRAUDE, DAR ELE NU SUNT DE NATURA SA SCHIMBE REZULTATUL DECIS DE B.E.C.

    ASADAR, AMANDOUA PARTILE AU DREPTATE. ” CUM SE POATE ASA CEVA?”- SE VA MINUNA VOTANTUL CARE A PUS STAMPILA PE GEOANA SAU PE BASESCU? „AI SI TU DREPTATE !”- ZIC EU, „RABINUL” DE OCAZIE.

    SA NE VEDEM SI SA AUZIM DE BINE PESTE 5 ANI ! IN CEEA CE MA PRIVESTE, MA MANDRESC CU FAPTUL CA AM SCRIS IN TABLETA CARE A PROVOCAT POLEMICA DINTRE STIMATII MEI CORESPONDENTI CA, INDIFERENT CINE VA CASTIGA ALEGERILE, CAMPANIA ELECTORALA NU SE VA TERMINA….SAMANTA DE SCANDAL A FOSTULUI SI – SE PARE- VIITORULUI PRESEDINTE, A FOST BINE SADITA IN PAMANTUL FERTIL AL PATRIEI NOASTRE.

    Nicolae Holban

  11. Jacob Says:

    Slab raspuns…ti-ai luat jucariile si te-ai dus la culcare!

  12. Elena Says:

    O minimă politete ne obligă,cel putin după modul în care văd eu bunele maniere,să respectăm gazda,care ne primeste cu prietenie în casa domniei sale,fie aceasta chiar si un blog.Există o artă de a primi înfrângerea,indiferent prin ce mijloace a fost provocată,dar există si o artă de a primi victoria si ambele presupun decentă.Comentariul într-o frază de mai sus este altceva si poate ar necesita niste scuze.Vă multumesc pentru întelegere. E.

  13. rivka65 Says:

    Pentru toti,
    D-na Elena are dreptate.Ca la sport,invingatorul da mana
    Cu toti avem acelasi interes.Sa traim mai vine ca in trecut,si speram.
    Un an sanatos si fericit tuturor care vin la acest blog si desigur gazdei-D-lui Holban si sotia

  14. Anonim Says:

    […] UN CRIN SI TREI TRANDAFIRI […]

Lasă un comentariu