TALK SHOW CU CICERO

Amicul meu, docorul, mi-a trimis un e-mail cu un citat dintr-un celebru orator latin. Fapt care m-a mirat, stiam ca citeste de regula doar carti si reviste medicale, mai rar, atunci cand timpul ii ingaduie, beletristica, de unde pana unde pasiunea pentru antici? Probabil ca citatul l-a gasit intr-un almanah sau i-a fost trimis de cineva si mi l-a redirectionat. Oricum, succintul comentariu care insoteste citatul, ii apartine.     „Bugetul trebuie echilibrat,
Tezaurul trebuie reaprovizionat,
Datoria publica trebuie micsorata,
Aroganta functionarilor publici trebuie moderata si controlata, si
Ajutorul dat altor tari trebuie eliminat
pentru ca Roma sa nu dea faliment.
Oamenii trebuie si învete din nou sa munceasca în loc sa traiasca pe spinarea statului.”

( Cicero , anul 55 înainte de Cristos)

CONLUZIE: nu s-a modificat nimic de 2065 de ani.

Scurt si cuprinzator. Si judecata lui Cicero. Si concluzia amicului meu, doctorul. Parca ar fi scris o reteta in care nu incap vorbe de prisos. Ma gandesc ca un talk show cu participarea lui Cicero, ar fi dus la disperare pe guralivii convivi , ca si pe moderatorul obisnuit cu zarva care domneste de obicei, cu vorbele multe si goale care se macina in moara emisiunilor de acest fel ale celor doua canale principale de stiri ale TV. Ca sa nu mai pomenesc de acel post care are intotdeauna mansete cu „IN DIRECT”, „EXCLUSIV”, „SENZATIONAL” si unde, intre repetatele aparitii si disparitii ale Elodiei si scandalurile in care rufele murdare se spala in vazul lumii, isi face acum aparitia, lunar, mult stimatul si iubitul nostru Presedinte , imprastiind voie buna cu vorbe inveninate si hahaitul inimitabil al domniei sale.

Sa ne inchipuim un talk show cu participantii infasurati in togi albe, ca pe vremea stramosilor nostri romani, tolaniti pe canapele comode, sorbind nectar din amforele elegante create de iscusiti olari, stand la taclale si punand lumea la cale. Adica Europa, fiindca ce era dincolo de hotarele imperiului insemna o pata alba din care , nu se stie cum, navaleau razboinici barbari, a caror tinta era Roma. Se mai ridica un imparat, se mai invartosa cate un general viteaz, se mai injunghiau sau otraveau intre ei patricienii, se mai ridica uneori si plebea. Si un Cicero care deplangea neajunsurile vremii.

Ei si? Pe arenele unde curgea sangele se ofereau spectacole cu sclavii mai voinici transformati in gladiatori, multimea era in delir, PAINE SI CIRC, iata ce se oferea , in primul rand, de catre o Putere inteleapta. Zadarnic se ridica un Cicero, cine asculta de cuvantul sau? Legiunile romane marsaluiau in mai lungi sau mai scurte campanii de pedepsire a popoarelor care  se razvrateau si nu acceptau legile Romei. Uneori „uitau” sa plece din tinuturile cucerite , se pare ca asa s-a nascut si poporul nostru, cutezatorii regi Burebista si Decebal au devenit doar legende , cel din urma avand „sansa” de a  i se pastra chipul pe columna lui Traian, asa cum m-am incredintat eu insumi, cand am vizitat Roma.

Cum a putut trage concluzia amicul meu, doctorul, ca in 2065 de ani, de cand Cicero isi rostea filipicele sale, nu s-a schimbat nimic? Suntem mandri membrii ai NATO si trupele noastre contribuie la stabilirea ordinii si pacii alaturi de invincibilele legiuni americane in multe colturi ale lumii. Ba am devenit si parte a Uniunii Europene si putem intoarce si noi vizita facuta de Traian la Sarmisagetuza, plecand la Roma si in Spania- de unde era el originar- uitand si noi, uneori, sa ne mai intoarcem , ridicand nu numai constructii sau recoltand capsuni, ci  mai ravnind cateodata si  la femeile  si chiar la avutiile lor.

Si nici in tara noastra, lucrurile n-au stat pe loc. Sunt jetuite banci si case de amanet ziua in amiaza mare, sunt atacate masinile blindate care transporta valori, sunt copii care isi ucid parintii si tati care isi violeaza copiii si isi omoara sotiile. Ba cate una, mai vanjoasa si, uneori, mai bauta, isi injunghie ea sotul, inainte ca acesta s-o stalceasca in bataie. Romania a devenit nu numai tara de tranzit  ci si consumatoare de droguri.Functionarii publici, in spatele unor ghisee unde  trebuie sa te apleci pentru a le deslusi chipul, desi tasteaza calculatoare performante, mai totdeauna te amana dintr-o pricina sau alta, pana nu uiti printre documentele pe care i le infatisezi, una sau mai multe „hartii” purtand semnatura eficientului guvernator al BNR. Urmasii celor deposedati de bunuri pe vremea comunismului, le primesc, pe buna dreptate inapoi, numai ca se mai intampla ca documentele prezentate sa nu fie intotdauna in regula. Sa speram ca urmasul lui Preda Buzescu, cel care a fost mana dreapta a lui Mihai Vteazul, reimproprietarit recent de catre magistrati  cu 63000 (!) metri patrati de padure, a avut hrisoavele cele vechi in ordine.

Nu cumva Cicero si-a strica gura degeaba, inca acum 2065 de ani? Poate ca totusi, amicul meu, doctorul, are dreptate !

In rest, sa auzim numai de bine !

Nicolae Holban

Reclame

5 răspunsuri to “TALK SHOW CU CICERO”

 1. Dan Grosu Says:

  In urma cu cateva saptamani am ascultat o dezbatere la Radio Romania Actualitati. O coincidenta fericita a facut ca doua persoane competente sa discute tocmai atunci cand serveam masa. Unul dintre ei spunea ca statul exista daca reuseste sa organizeze programe de educatie, programe de sanatate, securitatea colectiva a cetatenilor, etc.. Altfel, existenta sa nu se justifica. Celalalt spunea ca trebuie sa ne intindem atat cat ne putem permite, iar daca vom munci mai mult si mai productiv, atunci ne vom permite mai mult. Sunt doua filosofii politice diferite. Intr-o democratie liberala nu putem spune ca una este „corecta”, iar cealalta este „falsa”.
  Altfel, paradigma care domina teoria relatiilor internationale spune ca natura relatiilor intre state nu s-a modificat din antichitate si pana acum, ca esenta conflictelor internationale se regaseste in descrierea pe care Tucidide o face Razboiului Peloponeziac.

 2. ALMA Says:

  DRAGA NAE, AM CITIT NOUA TA TABLETA IN CARE IMPREUNA CU PRIETENUL TAU DOCTORUL, TRAGI CONCLUZIA, CA NIMIC NU E NOU SUB SOARE, MAI ALES IN POLITICA! EU AM INCEPUT ZILELE ASTEA SA CITESC UN ROMAN ISTORIC SCRIS DE ROBERT HARRIS, INTITULAT: „IMPERIUM”, ADICA „PUTEREA POLITICA”, CARE E DE FAPT BIOGRAFIA ROMANTATA A LUI CICERO.SINT ABEA LA PRIMELE PAGINI, ADICA CICERO NU ERA INCA MARELE ORATOR, CI ABEA INCEPUSE SA INVETE LA CELEBRA SCOALA DE RETORICA DN RHODOS.AM VIZITAT ANUL TRECUT AMFITEATRUL FOLOSIT DE ACEASTA SCOALA, A LUI APOLLONIUS MOLON SI UNDE VENEAU SUTE DE OAMENI SA-I ASCULTE PE ORATORI.ACOLO CICERO SI CEILALTI ELEVI AU INVATAT, PRINTRE ALTELE, CA DEMOSTENE A SPUS:”SINT NUMAI 3 LUCRURI CARE CONTEAZA IN ORATORIE : PREZENTAREA, PREZENTAREA SI PREZENTAREA!”DECI CONTINUTUL DISCURSULUI NU CONTEAZA, DACA IL IMBRACI IN CUVINTE POTRIVITE , ADICA IN FORMA ATRACTIVA, RASUNATOARE SI CU GESTURILE ASORTATE. SE PARE CA ASTA E SINGURA LECTIE DE RETORICA PE CARE AU INVATAT-O POLITICIENII DIN VREMURILE NOASTRE SI O FOLOSESC CU MAI MULT S-AU MAI PUTIN SUCCES ( DEPINDE DE TALENTUL PERSONAL), IN FORUMUL MODERN AL TELEVIZIUNII. SI, IN FOND, DE CE AR FI ALTFEL, CIND COMPORTAREA IMPERIILOR DE-A LUNGUL ISTORIEI, IN AFARA DE MICI SCHIMBARI GEOGRAFICE, A RAMAS ACEEASI? DAR ASTA AI SPUS-O TU IN TABLETA, MAI PE LARG SI MAI FRUMOS!
  TOATE BUNE

  alma

 3. Nicolae Holban Says:

  MA BUCUR CA AMBELE COMENTARII DE MAI SUS, DESI SCRISE DE PERSOANE DIN STATE DIFERITE, SUNT, INTR-UN FEL, DE ACORD CU TABLETA MEA CARE S-A VRUT A FI ACEEA A UNUI OM SUFOCAT DE CIRCUL DIN MULTE TALK SHOW-URI TRANSMISE , IN SPECIAL, PE PRINCIPALELE CANALE DE STIRI ALE TV.

  INTR-ADEVAR, NIMIC NU PARE SA FIE NOU SUB SOARE. AM SCRIS SI EU INTR-O TABLETA CA AM IMPRESIA CA RAZBOAIELE N-AU INCETAT NICI O CLIPA- M-AM REFERIT LA PERIOADA DE DUPA CONFLAGRATIA MONDIALA- DAR MA TEM CA ASA S-AU PETRECUT LUCRURILE INCA DIN ZILELE CAND STRAMOSII OMLUI S-AU RIDICAT IN DOUA PICIOARE, S-AU ADUNAT IN COMUNITATI SEPARATE IN JURUL UNOR CAPETENII SI AU INCEPUT SA CAUTE HRANA ACOLO UNDE LI S-A PARUT CA ESTE MAI DIN BELSUG.

  SIGUR, SCHEMATIZEZ, BLOGUL NU POATE SA TINA LOCUL UNOR TRATATE DE ISTORIE. E BINE TOTUSI CA, PRIN INTERMEDIUL ACESTUIA, AL INTERNETULUI IN GENERAL, OAMENI DIN TOATE COLTURILE LUMII POT SCHIMBA IDEI, FIRESTE IN MOD CIVILIZAT, DESI SE PARE CA UNELE BLOGURI ACCEPTA SI POLEMICI INCRANCENATE PE UN TON CARE ADUCE CU UNELE PURTATE PE CANALE DE STIRI TV, UNDE SCANDALUL SI VORBELE GRELE SUNT LA ORDINEA ZILEI.

  TREBUIE SA RECUNOSC CA S-A MAI SCHIMBAT CATE CEVA, INSASI CREAREA UE- PROIECT IN CARE EU CONTINUI SA CRED- MI SE PARE CA, PESTE ANI, DESIGUR CA ATUNCI CAND GENERATIA MEA VA DEVENI ISTORIE, ARATA CA LUMEA TOTUSI INCEARCA SA DEVINA MAI BUNA.

  Nicolae Holban

 4. alma Says:

  DRAGA NAE, SPER CA OPTIMISMUL TAU, LA CARE, DE ALTFEL, MA ALATUR, NU VA FI DEZAMAGIT IN TIMPURILE CARE VOR URMA DUPA NOI.
  DE LA MACIUCA SI BOLOVANUL CU CARE SE BATEAU PREISTORICII NOSTRI STRAMOSI PENTRU O HALCA MAI MARE DE MAMUT, SI ARMELE DE DISTRUGERE IN MASA FOLOSITE IN VREMEA NOASTRA, IN ACELAS SCOP, A TRECUT DESTUL DE PUTIN TIMP, DACA SOCOTIM TIMPUL IN ERE. DIN PACATE , EVOLUAREA PSYHOLOGICA A OMENIRII, PASESTE LA MARE DISTANTA IN URMA EVOLUARII TEHNOLOGICE. TOTUSI PASESTE! CU PASI MICI, DAR INAINTEAZA! SA RAMINEM, DECI, OPTIMISTI, SI SA SPERAM CA IN TIMPUL STRA-STRA-STRANEPOTILOR NOSTRII, RAZBOAIELE VOR FI NUMAI TEME DE STUDII A CELOR CE VOR MAJORA IN ISTORIE!

 5. evelics Says:

  De-ar fi,nu usor,ci de-a dreptul posibil să se întâmple la noi ceva care să fie în spiritul citatului care-l evocă pe Cicero,ne-am putea pune sperante în alt fel de talk show-uri,în alt gen de fapte notabile de transmis si comentat la tv.,în alt discurs.Sunt jefuite bănci,se fac crime,etc.;iată fapte pe care eu le pun pe seama unor primitive: instinct de conservare si luptă pentru supravietuire,într-o lume care-i îmbie pe multi la violentă,fie si prin prezentarea neîngrădită a violentei în media.Din ziua când strămosii omului s-au ridicat în două picioare,dela măciuca si bolovanul cu care se băteau preistoricii pentru o halcă mare……si până în zilele noastre,când optimistului i se pare că lumea încearcă să devină mai bună,functionează ceeace voi încerca(abuzând putin de răbdarea celor ce vor citi)să schematizez,metaforic. ,, METAMORFOZĂ:La început se vede/mielul din tine/putin la trup/picioare fragile/neprihănit/de fiare ferit./Dar nu tine mult/acest paradis;/curând iesi la drum/si lupi întâlnesti./Mielul din tine/rămâne în vis./Acum esti adult/cu lupi vietuesti./De vrei să rămâi/în viata reală/te convertesti/si blana de lup/va fi ideală./Cu lupii dansezi/si musti fără milă/din halca de viată/râvnită de toti./Fă-o cât poti;/curând îti expiră/timpul de lup./O javră umilă si stirbă rămâne/din mândrul tău trup…..,,.Cer scuze pentru duritate,dar cam asa gândesc multi indivizi în drumul spre vârful piramidei.E.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: