UN NOBEL PENTRU UN ROMAN IN 1985?


De la o distinsa doamna, uneori comentatoare – si chiar colaboratoare – a blogului meu, Dora Fradis, am primit un e-mail care m-a uluit. Am crezut ca e o gluma sau o scriere SF. L-am redirectionat,la randul meu, catre prieteni, mentionand ca voi cauta in Google sa verific cele scrise in acest e-mail. Am cautat si prietenul meu Google m-a facut sa rosesc!  Despre IOAN MORARU existau atatea materiale, incat s-ar fi putut edita un volum. Ma simt mai mult decat jenat, cum s-a putut ca un publicist- care este acum octogenar- sa nu fi aflat NIMIC despre un fapt mai mult decat senzational? Ma simt rusinat si pentru colegii din media romaneasca. Cum s-a putut ca posturile de televiziune, canalele de stiri specializate ale TV, marile cotidiane care sunt pline de comentarii despre cele mai nastrusnice fapte, sa treaca sub tacere un eveniment cu adevarat senzational , timp de 25 de ani?

E drept, in „Romania libera” din ianuarie 1990, a aparut un articol despre IOAN MORARU. Atat, apoi evenimentele care au urmat revolutiei din decembrie 1989 au facut ca LAUREATUL ROMAN AL UNUI PREMIU NOBEL, TRAITOR IN TARA NOASTRA, sa fie uitat!

Blogul meu e departe de a fi cel mai potrivit loc pentru a adaposti un articol despre IOAN MORARU.Dar daca n-o fac ziarele, de ce sa nu ma bucur eu de onoarea de a omagia pe un om UITAT DE CONCETATENII CARE SE PLANG CA EXISTA O CONSPIRATIE (!) CARE FACE CA ROMANII CARE PROPUN PE UN CONATIONAL PENTRU UN PREMIU NOBEL SA NU FIE BAGATI IN SEAMA?
Iata e-mailul pe care l-am primit:

„IOAN MORARU,laureatul Nobel pentru pace 1985 a fost singurul român care a câstigat un Nobel pentru tara sa, traind aici toata viata.

În 1985 românii traiau în plina megalomanie a epocii de aur impuse de regimul Ceausescu. Desi în tara saracia era lucie, aspiratiile lui Nicolae Ceausescu nu tineau cont de aceasta stare de fapt. În ciuda alimentelor date pe cartela, a întreruperilor repetate de curent electric, a lipsei caldurii din apartamente, Ceausescu spera în acea perioada sa obtina nici mai mult nici mai putin decât Premiul Nobel pentru Pace. În acest context, decernarea acestui premiu era asteptata cu mare interes de clasa conducatoare. Si, surpriza! România câstiga! Si înca o surpriza! Nu prin Nicolae Ceausescu!

În acel an Premiul Nobel pentru pace a fost decernat organizatiei” International Physicians for the Prevention of Nuclear War” (” Medicii lumii pentru prevenirea razboiului nuclear”). Trei persoane erau liderii acestei organizatii mondiale: un rus, un american si un român! Nu un român emigrant, care fugise din România, ci un român care traia în România condusa de Nicolae Ceausescu. Numele sau este IOAN MORARU si este un ilustru necunoscut printre compatrioti. Dupa ce a primit celebra distinctie, a intrat rapid într-un con de umbra, regimul de atunci neputând trece cu vederea ca „i-a furat premiul lui Ceausescu.”

Ioan Moraru, un laureat Nobel în anonimat

A murit în 1989, cu trei zile înainte de 22 decembrie, dar a apucat sa ramâna în constiinta studentilor sai si a colegilor cu care si-a împartit pasiunea pentru medicina. A continuat munca de cercetare începuta de Victor Babes în domeniul anatomiei patologice, remarcându-se prin numeroase descoperiri de profil. A condus Institutul de Anatomie Patologica din Bucuresti, în acest loc unul din amfiteatre purtându-i acum numele.

Premiul Nobel pentru Pace primit de Ioan Moraru la Oslo, în 1985, l-a împartit cu doi colegi: un rus si un american. Este vorba de Mihail Kuzin, din fosta URSS si Bernard Lown, din SUA. Dintre cei trei, Moraru a fost singurul despre care nu s-a stiut nimic în tara sa în acel an, ceilalti doi fiind, evident, ovationati de compatrioti. Cei trei se cunosteau din anii ’60 si au decis sa înfiinteze o Organizatie mondiala pentru prevenirea razboiului nuclear. Cu atât mai mare e meritul lui Moraru, ajuns la conducerea acestei Organizatii, în conditiile în care el nu a reusit în România de atunci sa înfiinteze o filiala a acesteia si la Bucuresti.

Ioan Moraru s-a nascut în 1927,la Dârlos, lânga Medias, cei de aici fiind printre putinii români care stiu ca un consatean de-al lor a luat un premiu Nobel. De altfel, Ioan Moraru este singurul român laureat al Premiului Nobel care s-a nascut si a trait în România. Ceilalti laureati: George Emil Palade, medic si om de stiinta american, nascut în România, specialist în biologia celulara, a primit premiul Nobel pentru Fiziologie si Medicina în anul 1974, pe care l-a împartit cu Albert Claude si Christian de Duve. Elie Wiesel, un scriitor evreu american originar din Sighetu Marmatiei, supravietuitor al Holocaustului, a primit Nobelul pentru Pace în 1986. Herta Muller, nascuta în Banat, a câstigat în 2009 Premiul Nobel pentru Literatura pentru Germania.”

Ce ar mai fi de spus? Multe! Si despre Ioan Moraru. Si despre anonimatul care s-a asternut asupra sa. Dar deontologia profesionala ma obliga sa mentionez ca unele articole si comentarii despre faptul ca acesta ar fi luat premiul Nobel – aparute cand si cand in media noastra- este contestat ! De ce? Asta ar fi tema altor comentarii…eu am vazut cu ochii mei, in Google ,fotografia de la Oslo, cu cei trei conducatori ai Organizatiei mai sus pomenite, cu trofeul pe care il tine in mana IOAN MORARU: Premiul Nobel pentru pace din 1985.

In rest, sa auzim numai de bine !

Nicolae Holban

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: