„…PRECUM IN CER ASA SI PRE PAMANT…”

Polonia a fost, din nou, greu incercata. Si, indraznesc sa spun, sistemul de securitate al aliantei nord-atlantice, ca si al politicii de relatii speciale dintre SUA si Rusia, pe de-o parte, si al Uniunii Europene cu Rusia, pe de alta parte, au trecut un test pe care, desigur, era mai bine sa nu fi trebuit sa-l incerce. Va imaginati ce s-ar fi putut intampla in conditiile razboiului rece? Stare de alerta in ambele tabere, schimburi dure de replici si tot tacamul cunoscut. O scanteie si peste intreaga omenire s-ar fi putut abate cataclismul unui conflict nedorit, de fapt, de nimeni.

Fara a face nici o analogie, nu se poate sa nu reamintim ca cel de al doilea razboi mondial a inceput tot in Polonia, atunci cand peste ea s-a pravalit toata masinaria de distrugere a Reichului nazist si apoi Armata Rosie a ocupat restul teritoriului polonez, aflat si azi sub stapanirea Ucrainei. E drept, in compensatie, mult incercatului stat polonez, care a cunoscut de-a lungul secolelor repetate invazii si dezmembrari pana la disparitia sa de pe harta prin anexarea sa de catre Prusia si  Rusia tarista, i-a revenit, dupa victoria Aliatilor din 1945, un teritoriu din vestul Germaniei , atunci cand un oras ca Breslau a devenit Wroclaw, Danzigul- pretextul declansarii sangerosului conflict in care au pierit zeci de milioane de oameni- se numeste acum Gdansk si Konigbergul, leaganul  statului prusac este acum Kaliningrad , o  baza militara  a flotei ruse din marea Baltica.

Dar toate acestea par a nu mai conta acum, in conditiile existentei Uniunii Europene, cand granitele tind sa se spiritualizeze tot mai mult, iar circulatia in spatiul Schengen se face de catre cetatenii europeni fara pasaport. Tocmai de aceea, vizita unei puternice delegatii poloneze la Katyn, unde urmau sa fie comemorate cele 22 de mii de victime ucise in aprilie 1940 de sovietici, care avea sa marcheze o istorica reconciliere polono-rusa, era de cea mai mare importanta pentru viitorul intregii Europe, de la Atlantic la Urali. N-a fost sa fie. De ce? „Toata floarea cea vestita ” a conducerii Poloniei se afla imbarcata in avionul prezidential, un Tupolev 154 , nave pe care „Aeroflot” le-a scos din uz inca din ianuarie. Turnul de control de la aeroportul militar de la Smolenks, avertiza ca acesta este inchis si sfatuia aeronava prezidentiala sa se indrepte spre Minsk sau Moscova. Totusi pilotul, dupa trei incercari nereusite, a hotarat sa infrunte ceata si sa aterizeze acolo. Ce a urmat, se stie.Dumnezeu sa-i odihneasca ! Cutiile negre vor dezlega poate cauzele tragicului accident, probabil si comisia oficiala, in frunte cu premierul rus Vladimir Putin.

In ceea ce ma priveste, ca simplu cetatean care nu stie mai mult decat ce a vazut pe toate canalele de stiri TV de pe intregul mapamond , nu pot sa nu ma intreb- sa ma ierte Cel de Sus !- oare nimeni din elita politica, militara, economica, jurnalistica, a societatii civile poloneze imbarcata pe nava prezidentiala, n-a cunoscut zicala pe care orice om, cat de cat prudent, o urmeaza cu sfintenie cand isi administreaza modesta avutie:

”  Nu baga toate ouale intr-un singur cos „?

Nu poti sa nu participi , cu toata inima, la noua tragedie care a lovit Polonia. Piata din fata palatului prezidential din Varsovia, cu oamenii incremeniti de durere care aprind lumanari prin padurea de flori si murmura, necontenit, rugaciunea „Tatal nostru” in vreme ce dangatul a sute de clopote par a face sa vibreze aerul, te copleseste. Am vazut si sutele de romani care au depus flori si au aprins lumanari in fata ambasadei Poloniei . Si mi-am adus aminte de zilele copilariei, era prin septembrie 1940, aveam 11 ani , locuiam la Iasi, autoritatile romane au decis deschiderea frontierei pentru polonezii loviti de razboiul necrutator si in gara Nicolina- aflata in apropierea casei noastre- opreau pentru cateva minute sau ore trenurle scapate de sub bombele si mitralierele teribilelor Stukas-uri. Tatal meu, ca de altfel si alti vecini ai nostri, ca si oameni veniti din multe colturi ale orasului, treceau prin subtirele cordon de jandarmi si inmanau polonezilor care alesesera exilul, plini de praf si inca nauciti de grozaviile indurate, sticle cu apa si pachete cu de-ale gurii. Cu mai putin de un an mai tarziu, la 29 iunie 1941, tatal meu si multi altii au fost urcati in „Trenul mortii” in aceeasi gara Nicolina, victime ale sangerosului pogrom, parte al holocaustului care a facut 6 milioane de victime.

…”Faca-se voia Ta, precum in cer asa si pre Pamant…”

Oare doar Credinta sa mai fi ramas pamantenilor? Am invatat toti, oameni politici si simpli cetateni, cat de fragil este hotarul dintre viata si moarte, dintre planuri marete si accidente care pot influienta soarta unui om sau al unor popoare, dintre orgoliul celor bogati si umilinta la care sunt supusi, inainte de a fi gasiti vinovati, prin incatusare si aruncare in spatele gratiilor ca intr-o tara bananiera, dintre circ in arena si circ in fata camerelor TV, dintre Adevar si Minciuna? Din pacate, se pare ca nu.

In rest, sa auzim numai de bine !

Nicolae Holban


Reclame

Un răspuns to “„…PRECUM IN CER ASA SI PRE PAMANT…””

  1. evelics Says:

    În această tabletă sunt atinse mai multe subiecte,care poate ar merita să fie discutate mai în detaliu,eventual pe marginea altor tablete.Mă voi rezuma la ceeace vrea să indice titlul,la tragedia poloneză si asta în putine cuvinte,pentrucă un eveniment tragic de asemenea dimensiuni te cam lasă fără grai.Pentru ca asa ceva să se fi putut întâmpla,la un asemenea nivel,cred că a fost nevoie de mai multe conditii malefice care să fie îndeplinite în acelasi timp.Si s-a întâmplat.Asta te face să-ti pui întrebări la care probabil nu vei primi răspunsuri.Dumnezeu să-i odihnească pe cei care si-au găsit sfârsitul în acel accident si să-i aline pe cei apropiati îndurerati.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: