VUVUZELELE CUCERESC LUMEA

Cine ar fi crezut ca, la numai cateva decenii dupa abolirea  aparheidului, o tara cu embargo la participarea la intreceri sportive internationale va organiza o editie a Campionatului Mondial de Fotbal? Dar Africa de Sud va intra in istorie nu numai pentru gazduirea uneia dintre cele mai mari si populare competitii cu sute de milioane de telespectatori ci, poate in primul rand, pentru fondul sonor de pe stadioanele arhipline produs de sunetul vuvuzelei ! Un  soi de trompeta din plastic al carui sunet poate atinge 130 de decibeli, mai puternic decat al unui fierastrau mecanic.

Veti spune ca exagerez. Se poate. Sunt gata sa pun ramasag ca, dupa ce acest Campionat Mondial va fi intrat de-acum in statistici, vuvuzeaua va continua sa dainue pe multe stadioane din lumea larga. A inceput sa apara si pe la noi, adusa in curse speciale de intreprizatori iscusiti. Nu, nu din Africa de Sud- unde vuvuzeaua confectionata din piele a fost folosita ca o trambita de catre sefii de trib in vremea aparheidului- ci din China, tara in care se fabrica acum nu numai produse de cea mai inalta tehnologie, ci si milioanele de vuvuzele din plastic .

Astept cu interes ziua cand aceasta trompeta, atat de ieftina dar si atat de zgomotoasa, va fi folosita nu numai pe stadioane ci si la mitingurile sindicale, inlocuind arhaicele tignale. Ba imi place sa cred ca isi va face simtita prezenta si in talk-show-urile televizate, atunci cand participantii racnesc unii la altii, pe principiul ca cine tipa mai tare, acela are dreptate. Si in parlament ar fi de folos, ce, ar strica o asemenea vuvuzea cand s-ar discuta o motiune de cenzura- sau chiar una simpla- or o lege mai mult sau mai putin organica ? Parca il vad pe domnul Boc- premierul talentat care a dirijat o fanfara la o serbare campeneasca-tuguindu-si buzele pe mustiucul micutei trompete viu colorate. Sau pe gingasa Roberta Anastase chemand la ordine pe neastamparatii deputati, inviorandu-i cu sunetul de trambita si amintindu-le ca Zeus nu le va tolera indisciplina. Bineinteles, domnul Traian va dispune de o vuvuzea speciala, nu din aceea care scoate sunete pitigaiate ca cele aflate in dotarea supusilor sai.

Vuvuzelele vor cuceri lumea, va dati seama ca Obama se va simti ca acasa atunci cand va duce vuvuzeaua la gura ! Si nici lui Sarkozy nu i-ar displacea sa-i cante o sansoneta din vuvuzea ca s-o mai imbuneze pe  severa doamna Merkel. Ce sa mai spunem de flusturatecul Berlusconi cu sangele aprins la vederea unor femei frumoase, imbiindu-le cu o serenada in la major pentru vuvuzea si orchestra intr-una din resedintele sale private!

Va mai amintiti cantecul acela : „Zarzarica-zarzarea, pe la poarta mandrei mele, Gheorghita trecea?” Cum ar suna pe aceeasi melodie, un vers ca acesta: ” Vuvuzica-vuvuzea, pe la poarta tarii mele, si Traian pleca…” Unde? Cum unde? Acolo unde il mana” pohta” domniei sale sau intr-un alt loc unde ar dori sa-l trimita milioanele de romani carora- din initiativa si grija iubitului Presedinte- le-au fost retezate generoasele pensii si salarii. In ceea ce ma priveste, simt si eu chemarea vuzuvelei, peste cateva minute incepe un nou concert- care aduce ca un vuiet a zeci de mii de bondari furiosi-  pe unul din stadioanele cu pitorestii spectatori de la meciurile Campionatului Mondial din Africa de Sud. Fotoliul din fata televizorului ma asteapta. Dupa aceea va urma un telejurnal mai tare ca mugetul vuvuzelei. Voi afla cu bucurie  ce omoruri, ce violuri, ce scumpiri, ce inundatii, ce cutremure au fost sau vor mai fi. Peste hotare, dar si in tara noastra, nu putem fi mai prejos, nu-i asa?

In rest, sa auzim numai de bine!

Nicolae Holban


Reclame

2 răspunsuri to “VUVUZELELE CUCERESC LUMEA”

  1. alma Says:

    draga nae, e prima data ca aud despre existenta acestui instrument muzical-sportiv : vuvuzeaua! (eu nu urmaresc meciurile). se pare ca e un instrument potrivit pentru verva ta, si intrebuintarile pe care le propui sint interesante si ar merita sa fie puse in practica.ar revolutiona multe foruri in care sunetul vuvuzelei ar fi mai placut urechii decit behaiturile politicienilor sau ale asa zisilor „comentatori specialisti”.
    cu bine, alma

  2. evelics Says:

    As vrea să fac o mică corectură la modul în care priviti vuvuzelele,acele năstrusnice instrumente care fac capul calendar si despre care am auzit că sunt si ieftine,pe lângă faptul că se apropie de înăltimea primului ministru(ceva peste 1 metru).Ei bine,există un singur mânuitor de vuvuzele ,undeva în palatul care găzduia cu câtiva ani în urmă cucuveaua.Acesta îsi transmite mesajele prin…ati ghicit:vuvuzele.Pe unde apar excelentele lor:Boc,Videanu,Udrea,Berceanu,si asa mai departe,ne doare capul de zgomotul nesănătos pe care îl produc.Vorbim aici de un cor de vuvuzele.Până acum nu stiam ce ne deranjează urechile.Acum stim si nu suntem mai fericiti. Gânduri bune! Elena.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: