ZANGANITUL CATUSELOR

Circula pe internet un album cu fotografii intitulat „Batranul Bucuresti „. Cladiri de patrimoniu-din pacate unele disparute sau aflate azi intr-o stare jalnica- statui distruse de regimul comunist- de la aceea a regelui Carol I pana la ansamblurile impresionante ale lui  I.C. Bratianu sau Take Ionescu- de la bulevarde si strazi animate, pline de parfumul unei epoci apuse,  pana la mahalale sau cartiere rau famate ca Crucea de Piatra. Dar mie imi staruie in minte si imagini oripilante cu oameni speriati care aveau agatate de gat placarde pe care scria: „Sunt speculant! Cine face ca mine, ca mine sa pateasca!” Flancati de jandarmi cu pusti in pozitie de tragere, chipurile care sa-i fereasca de furia trecatorilor, erau purtati pe strazi la orele cele mai aglomerate, scuipati si batjocoriti de cate unii, innebuniti de foame si de inflatia care crestea de la o ora la alta, cainati de altii care intorceau rusinati capetele, intelegand ca de mizeria economica din anii de imediat dupa razboi nu puteau fi facuti vinovati niste negustori oarecare.

Era un spectacol cotidian, orchestrat de autoritatile instaurate de guvernul Groza, menit sa indrepte mania cetatenilor intr-o directie gresita, sa-i asmuta pe  unii impotriva altora, o perdea de fum care sa acopere neputinta si matrapazlacurile unui regim care pregatea instalarea unei dictaturi ce avea sa aduca tara, pentru peste patru decenii, departe de lumea libera. Ce prezumtie de nevinovatie, ce stat de drept, notiuni aruncate la lada de gunoi a istoriei de mai marii vremii, noi ciocoi care se ridicau in locul altora zvarliti in temnita sau alungati peste hotare? Am avut oameni mari in randul politicienilor si finantistilor, dar nu vreau sa idealizez, au fost si dintre aceia care se aflau in randul camarilei regale a lui Carol al II-lea, a existat si o clientela politica a marilor partide, au fost si atunci transfugi care migrau de la un patid la altul. Nimic nou sub soare, in vremea aceea nu se stia de televiziune, speculantii- unii autentici, altii bieti negustorasi in cautare unei bucati de paine- erau „aruncati” in arena , purtati pe strazi sau in gurile flamande de senzational al gazetelor de scandal, ori chiar al celor „serioase” preluate de comunisti.

Scriu aceste randuri, constatand ca zanganitul catuselor a devenit o practica a organelor statului care au datoria de a lupta pentru respectarea legii. Ma intreb- si nu sunt singurul- de ce cetatenii retinuti pentru presupuse fapte ilegale- de la maruntii gainari la spargatorii de banci, de la hotii de buzunar si pana la marii corupti- trebuie sa fie incatusati atunci cand sunt adusi de politie la procuratura sau in fata tribunalelor? Au opus rezistenta? Au fost prinsi in flagrant delict? „Plimbarea” lor in catuse, in fata camerelor de televiziune nu este menita azi- cand asistam la tranzitia spre capitalism, ca si ieri, cand „ingropam” capitalismul pentru a trece la socialism- sa compromita insasi ideea de dreptate? Oare zanganitul catuselor- in special al unor personaje bine cunoscute opiniei publice- nu trebuie sa acopere adevaratele neajunsuri, indignarea celor multi impotriva unor masuri nedrepte luate de guvern pentru combaterea crizei , masuri care atenteaza la insasi fiinta noastra?

Acum, dupa ce Curtea Constitutionala- spre uluiala inteleptilor nostri conducatori- a stopat legea de taiere a pensiilor, aratand ca mai avem judecatori gata sa infrunte pe Zeus, Puterea da din colt in colt pentru a gasi noi masuri de austeritate. Cine nu a vazut chipul premierului Boc la TV, trambitand avocateste despre planul alternativ pe care il va prezenta strainatatii pentru a ne sprijini sa iesim din criza, a pierdut mult. Arata micutul nostru Boc, exact ca in clipa cand tatal sau, taran ardelean care nu stie de gluma, lamurit ce poama  de baiat are , a ciocnit oul  rosu in zi de Pasti, de fruntea tare a odraslei sale. Sa fie adevarat ca guvernul are un plan – alterntiva? Nu cred, sunt gata sa pun ramasag ca nici macar Zeus si toti consilierii sai de la care Boc asteapta lumina nu au asa ceva. Prea erau siguri de cei patru judecatori noi pe care i-au impus la Curtea Costitutionala! Dar iata ca al cincilea, numit de UDMR- au si maghiarii varstnicii lor- a „tradat”, si astfel pensionarii au scapat. Cel putin deocamdata. Fiindca masurile care vor fi luate, sugerate de altfel de FMI care s-a opus taierii pensiilor si salariilor, dar a cedat in fata sigurantei afisate de Basescu , vor fi dure si, desigur, ii va afecta si pe pensionarii a caror vina este- cel putin a unora dintre ei- ca traiesc cam mult.

Sunt tare curios sa vad cine va mai fi incatusat zilele acestea, cand se pregatesc noi lucruri bune pentru bunastarea noastra a tuturor, spre a da de lucru televiziunilor si ziaristilor carcotasi care nu se mai astampara, li s-a ridicat libertatea presei la cap ! Avem noi ac de cojocul lor, iata ca am pregatit in graba o noua Lege a sigurantei nationale, unde am strecurat si o prevedere impotriva presei care, chipurile, prin unele manifestari ale sale, constituie o amenintare la siguranta Statului. Zanganitul catuselor se va face curand auzit, nu incape indoiala ! Numai ca o veche zicala spune, cand e vorba de vesti proaste, ca nu e totdeauna pentru cine se pregateste, ci pentru cine se nimereste. Sau- mai pe sleau spus- cine sapa groapa altuia, cade singur in ea.

In rest, sa auzim numai de bine!

Nicolae Holban


Anunțuri

2 răspunsuri to “ZANGANITUL CATUSELOR”

  1. Lock Says:

    bun articolul.
    Mi-a placut vararea cuvantului „bunastare”. Asta e trademark PSD! 🙂

  2. evelics Says:

    Un fin observator si un narator iscusit al caracteristicilor,adesea anormale,ale vremii în care,fără să ne fi ales-o,trăim.Zăngănitul cătuselor ilustrează,odată în plus absurditatea situatiei în care ne aflăm în plină democratie cu pretentii europene.Sărăcia la care am fost adusi necesită probabil asemenea măsuri de intimidare pentru a fi si redusi la tăcere,acea tăcere care să nu lezeze interesele potentatilor.Pe moment,singura consolare rămâne faptul că nimic nu este vesnic,si că roata se întoarce.Să asteptăm cu sperantă să auzim zgomot de cătuse venind si din directia celor cara le dirijează acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: