O, TEMPORA, O, MORES !

Cu ajutorul prietenului meu Google am gasit niste reflectii deosebit de bine formulate sub semnatura doamnei Venera E. Dumitrescu-Staia din Canada. Citez :” O, timpuri! O, moravuri!- scria Marcus Tullius Cicero  -una dintre cele mai remarcabile figuri ale Romei antice. A fost consul, iar în timpul consulatului a descoperit si înnabusit conjuratia lui Lucius Sergius Catalina, prilej cu care a rostit celebrele sale discursuri în „Catilinam” (Catilinarele). În primul dintre cele patru discursuri, a repetat aceasta expresie (vezi titlul) exclamativa de mai multe ori, fiind una dintre expresiile lui favorite.
Expresia retorica formuleaza îngrijorarea lui Cicero fata de continua degradare a moravurilor si exprima indignarea fata de coruptia ce macina tot mai adânc societatea în care oricine putea fi cumparat, iar legea era ignorata. Aceasta expresie a supravietuit si supravietuieste timpului, ramânând actuala pâna la banalizare si în zilele acestui secol XXI si sunt convinsa ca va continua sa persiste în vecii  vecilor.”

Mai departe, doamna Dumitrescu- pe care mi-am permis s-o citez- se opreste mai cu seama asupra problemelor ecologice, ingrijorata de transformarile climatice care macina Terra, mentionand doar in treacat  naravurile societatii in care traieste domnia sa. Dar eu, traitor in Romania, ma gandesc: oare cum s-ar putea numi discursurile pe care un Cicero autohton le-ar rosti in Senat ? Se petrec atatea in tarisoara noastra, incat ar fi greu de gasit un cuvant generic pentru toate matrapazlacurile, birocratia, impotenta, indiferenta, tot ce creeaza nenorociri de tot felul. Care apartin, in primul rand, actualilor guvernanti, dar si dragalasei noastre Opozitii in care doi tineri leaderi remarcabili ale unor partide in care multi romani isi leaga sperantele de viitor, se inteapa intre ei cu o voluptate greu de inteles. Orgoliosul social-democrat Ponta se viseaza premier,  liberalul  cu apucaturi de boiernas Crin este si domnia sa gata de guvernare, dar nu cu un prim ministru de stanga.

Oameni buni, nu vindeti pielea ursului din padure ! Deocamdata majoritatea parlamentara e asigurata de o Putere care a schimbat rezultatul alegerilor prin manevre care au dus la nasterea unui partid fantoma- nascut peste noapte prin ruperea unor deputati si senatori de la partidele sub a caror sigla au ajuns in parlament. Nu va puneti speranta in sondajele otravite care va declara invingatori siguri in cazul unor alegeri anticipate. Ati uitat de patania nefericitului Geoana, cel care dantuia in miez de noapte la aflarea rezultatelor unui exit-pol care l-a facut presedintele tarii pentru doar cateva ore?

Lefurile salariatilor sunt taiate, creste numarul somerilor, nou nacutii pier in maternitati, sinuciderile cauzate de saracie au atins praguri de neconceput, barbatii isi injunghie sotiile in fata copiilor inmarmuriti de groaza, medicii, asistentele medicale parasesc tara, primiti cu bratele deschise- si salarii pe masura- in Occidentul care ne  socoteste ajunsi in UE cam prea devreme, conducatorii auto- inebuniti de orele lungi petrecute pe drumurile pe care inainteaza cu viteza melcului- se iau la bataie, se ameninta cu pistoale- deocamdata cu gloante de cauciuc- oamenii de cultura sunt umiliti in fata unor ghisee in care trebuie da plateasca dari inventate si nedrepte. Am vazut aproape lacrimand actori in fata carora ar trebui sa ingenunchiem, scriitori a caror opere vor dainui peste vremuri, atunci cand despre numele multor demnitari de azi se va fi asternut praful uitarii…

„O, tempora, o, mores… pentru aceasta am ales acest titlu si exemplul lui Cicero, cu regretul ca A FOST ODATA CA NICIODATA, CA DACA N-AR FI FOST, NICI N-AS FI POVESTIT!” Cu aceste cuvinte isi incheie reflectiile doamna Venera E. Dumitrescu- Staia din Canada. Eu, trecator prin viata, dar nascut si traitor pe aceste meleaguri mioritice de care nici sfarsitul ce va avea sa vina nu ma va putea desparti, inchei  insemnarile de mai sus cu urarea mea obisnuita:

In rest, sa auzim numai de bine !

Nicolae Holban

Reclame

2 răspunsuri to “O, TEMPORA, O, MORES !”

 1. evelics Says:

  Nimic nou sub soare.Vorbim despre aceeasi bătaie de joc la care ne supune de aproape doi ani o clică mafiotă care nici măcar nu se mai străduieste să-si compună o fată cât de cât onorabilă.

 2. Venera E.Dumitrescu-Staia Says:

  Stimata Doamna si Domnule Holban, Ca si Dvs., GOOGLE este prietenul meu de mai bine de 10 ani…Astazi, 3 Iunie 2013, „rascolind” din nou publicatii interesante, v-am descoperit si pe Dvs. si nu întârzii sa va multumesc pentru realitatea faptelor pe care le-ati constatat.
  Deoarece Scoala româneasca pe care am frecventat-o cu multa seriozitate si constiinciozitate, pâna în anul 1945 la Liceul DOMNITA ILEANA din Bucuresti, mândra ca posed DIPLOMA DE BACALAUREAT, de fapt ultimul an, care poarta efigia Regelui Mihai al României. În acele vremuri…scoala era scoala, viata de familie idem, iar limbile straine, inclusiv latina si greaca, erau obligatorii si indispensabile. Am fost si am ramas adepta lb.latine, motiv pt.care în multe din articolele mele publicate în mai multe publicatii românesti occidentale, apoi aparute pe Google, îmi dau satisfactia ca sunt apreciate de cititori si ca sârguinta învataturii cu profesoare eminente nu a fost inutila.
  Va marturisesc ca tara în care m-am nascut si am trait pâna acum 25 de ani NU se poate uita, iar glasul celor din DIASPORA este în totalitate ignorat.
  Va doresc numai bine si realizari în tot ceea ce întreprindeti.
  Venera E.Dumitrescu-Staia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: