CE AM VISAT IN AJUNUL ANULUI NOU 2011

„Afara ninge linisit si`n casa arde focul, iar noi in fata TV stand, de mult uitaram jocul.”M-am trezit azi in zori, oare cine imi susura la ureche aceasta parodie dupa cunoscuta poezie a lui Cosbuc care se mai afla probabil si acum in manualele din primele clase ale scolii generale? Oare sa fie dulcele glas al mamei care m-a parasit acum sapte decenii plecand in imparatia umbrelor? Se poate, desi pe vremea aceea nu aveam habar ca ar putea exista vreodata o minunata sticla pe care sa vezi, cu lumina fulgerului, tot ce se petrece in cel mai indepartat colt de lume. Dar aceste versuri erau doar finalul unui vis, un adevarat cosmar pentru mine care am fost candva un om de televiziune.

Se facea ca ma aflam intr-o cladire cu mai multe birouri unde oamenii isi smulgeau din maini un ziar care continea un articol uluitor. Se demonstra ca vizionarea programelor TV produce decesul aproape instantaneu al acelora care il urmaresc. In consecinta Organizatia Mondiala a Sanatatii cerea tuturor statelor lumii sa ia masuri urgente de protejare a populatiei . Cu toate protestele legitime ale luptatorilor pentru drepturile omului  si la libertatea de exprimare, canalele de televiziune dispareau unele dupa altele. S-a produs un adevarat boom in producerea unor aparate de radio in minuscule telefoane mobile montate in fostele ceasuri bratara care se purtau acum in chip de cercei. Ba mai mult, renasteau ziarele, chioscurile unde se vindeau erau luate cu asalt. Ca in timpurile aproape uitate din epoca lui Ceausescu, se formau cozi in fata acestor choscuri, oamenii- in special pensionari- se asezau pe scaunele cu o seara inainte, se intocmeau liste de asteptare, tirajele explodasera, macar si ziarele de sport cu benzi desenate care infatisau disputele dintre Becali si Borcea erau „‘inghitite” de fanii echipelor Steaua si Dinamo, multi dintre ei fiind nevoiti sa urmeze cursuri de alfabetizare, pentru a-si reimprospata arta deslusirii slovelor.

Dar ca toate masurile luate „pe picior” de guvernul care urma orbeste recomandarile Comisiei Europene-, doar-doar va imblanzi mania domnului Sarkozi si a noii doamne de fier a mileniului trei, cancelareasa Merkel, in speranta ca vom fi admisi in spatiul Schengen, toate televiziunile din tara noastra- cu exceptia postului public unde personalul fusese disponibilizat in masa si reciclat fie in spitale de psihiatrie, fie ca muzeografi in  institutiile care vor fi infiintate in urmatorii douazeci de ani de ministreasa Elena Udrea- au ocupat, aproape peste noapte, toate spatiile verzi din Capitala si din marile orase. Multe dintre ele fusesera dotate cu banci asezate in semicerc, prin grija primarilor portocalii- construite , fireste, fara licitatii- si de mogulii Canalelor de Stiri aflate in slujba mizerabilei Opozitii. Dependetii de televiziune se asezau pe aceste banci, chiar si acum cand iarna si-a intrat in drepturi, urmarind cu sufletul la gura , in direct si „pe viu”- nu in fata sticlei letale- talk-show-uri memorabile intre moderatorii incotosmanati si aproape ragusiti, si politicienii de toate culorile, analisti si pseudo-analisti, toti tipand mai abitir ca in studiourile confortabile, in slujba unor convingeri – si interese- dar mai cu seama stimulati de gerul necrutator. Pe pupitrele din fata lor se aflau pahare cu ceai cald si diverse cutii cu tablete anti- raceala, bineinteles cu etichetele ascunse, nu cumva sa-i sanctioneze CNA-ul pentru reclama mascata.

Trebue sa stiti ca in Ordonanta de Urgenta a guvenului nu fusese suspendata si autoritatea care veghea la echidistanta si bunacuviinta a posturilor TV, fie din nebagare de seama, fie ca majoritatea CNA era formata din clientela politica a Puterii. Interesant ca – inventivi si in goana dupa reatig- televiziunile aveau atarnate in copaci benere cu sigla posturilor pe care le reprezentau,  masinistii avand grija sa instaleze si titlurile talk-show-urilor, insotite de muzica aferenta.

M-am trezit cu un zambet pe buze, imi parea ca inca visez…Nu, sotia mea, grijulie ca de obicei, stinsese televizorul pe care il lasasem aprins pana ne furase somnul. Afara ningea linistit, pomii imbracasera strai alb de omat. La multi ani , dragi prieteni, iata ca am apucat si anul 2011, chiar si noi, batranii expirati care au trecut cu nerusinare peste statistica oficiala a sperantei de viata din Romania, spre justificata disperare a guvernului condus cu pricepere  de premierul Boc, vegheat si sfatuit de inteleptul si blajinul presedinte Traian Basescu.

In rest, sa auzim numai de bine !

Nicolae Holban

Anunțuri

2 răspunsuri to “CE AM VISAT IN AJUNUL ANULUI NOU 2011”

 1. evelics Says:

  Să ne bucurăm pentru venerabilii valorosi care nu ies din sistem conform planificării înteleptilor si blajinilor nostri conducătoriSi să ne mai bucurăm pentrucă interzicerea emisiunilor televizate s-a petrecut doar în vis(cosmar),findcă,potrivit unei ziceri banale:„rău cu rău,dar mai rău fără rău”.Ferească Dumnezeu de încaierări verbale(talk show)prin parcuri,în locuri deschise,cu posibilitatea accesului direct al sustinătorilor uneia sau a alteia dintre tabere,fără întreruperi pentru publicitate si fără o regie care să impună respectarea unui program,a unei durate a emisiunii.
  Tuturor„abonatilor”,dar si „rătăcitilor”acestei pagini si,desigur,distinsei noastre gazde,din toată inima LA MULTI ANI CU SĂNATATE SI NUMAI BUCURII! Elena.

 2. vladlungu26@yahoo.com Says:

  Visul despartirii [fie si partiale] de posturile tv, unele de o vulgaritate debordanta va ramane doar un vis. Astfel, chiar daca onor. Min. Sanatatii, condus dupa caz de contabili sau ingineri, ar obliga deschiderea oricarei emisiuni cu imagini sinistre de telespectatori cancerosi: VIZIONAREA EMISIUNILOR TV PROVOACA MOARTEA! DAR dar oare cati fumatori au renuntat la viciu urmand indemnurile lugubre, scrise provocator pe cutiile elegante, continand otrava lor cotidiana.
  S-au dus pentru totdeauna vremurile in care cumparam ‘pe sub mana’ „Numele trandafirului” iar „Cel mai iubit” se citea cu ziua intr-un cerc de privilegiati.
  Oameni care cocheteaza cu „cultura”, isi cumpara apartamente mobilate, avand livinguri dotate cu biblioteci pline de operele complecte ale clasicilor. Am avut nesabuinta sa deschid un volum, stupoare; pagini albe!
  TOTUSI CULTURA DA INCA BINE…
  TOTUSI LITERATURA SCRISA [SI EXPUSA] DA BINE…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: