…SI UN CEARSAF ALB

Sambata trecuta am fost la amicul meu doctorul sa „batem” o piatra. Un joc stupid ca toate celelalte- chiar daca acesta se cheama remy american, dar care te tine legat de scaun ore bune .Cand am dat sa ma ridic ca sa ma alatur sotiei mele si bravei consoarte a amicului meu care se instalasera repejor pe canapeluta  sa vada ce nenorociri mai lovise Japonia, am simtit ca aproape imi amortisera picioarele. Dar nu despre picioarele mele- care au socotit pe semne ca m-au slujit indeajuns ani si acum doreau si ele sa se odihneasca- mi-am propus sa va povestesc azi, ci de un telefon care ne-a tulburat intr-un fel pe toti. Trebuie sa stiti ca amicul meu doctorul, mare amator de noutati elecro-casnice si electronice de care se plictiseste repede si uneori le uita in ambalajele frumos colorate, a izbutit sa faca din batranul telefon o masina care doar nu zboara. In rest, face de toate. E si fax, e si robot- poti comunica si atunci cand el nu e acasa – daca nu cumva amicul meu a uitat sa intoarca banda- aparatele sunt instalate in cele doua camere- despartite doar de un glasvand deschis de altfel tot timpul,  are  un post si in bucatarie asa ca atunci cand incepe sa sune, crezi ca te afli intr-o micro-uzina unde toate masinile au pornit odata. Interesant este ca- transparent din cale afara- daca sotia ridica receptorul unuia din aparate, toti in jur pot fi martori la convorbire, uneori doctorul putand sa se faca auzit si atunci cand sta tolanit in fotoliu si vede un meci de fotbal.

Bun, nimic nou pana aici, doar ca doamna care il solicitase la telefon nu-l mai cautase de vreo zece ani . „Ce mai faci?” intreaba amicul meu.”Sunt casatorita in Japonia „. Si de unde vorbesti ?” „De la un mobil.” „Bine, unde esti acum?” „Unde sa fiu, acasa, in Japonia!” Nu ne venea sa credem , ne reinstalaseram in jurul masutei cu postav verde, gata sa pornim un nou joc, vedeam pe sticla TV cum valurile tsunamiului matura case, autoturisme si tot ce intalnesc in cale, iar doamna vorbea din Japonia si se auzea mai clar decat o convorbire din Mizil. Cel mai practic s-a dovedit amicul meu doctorul, s-a grabit sa-i dea adresa de e-mail- frumos din partea lui- dar n-a uitat s-o atentioneze, cuprins acum de noua lui pasiune, laptopul cu ecranul „tapetat” de zeci de iconite cu diverse temr, ca-l intereseaza indeosebi atasamentele cu flori, hit-uri, urbanism si nu mai stiu ce. In Japonia o centrala nucleara exploda putin cate putin, cand un reactor cand altul nu mai putea fi  controlat, noi ne pregateam sa „batem” iarasi pietre, pe ecranul televizorului imagini apocaliptice si amicul meu, cu noul lui hoby, ruga sa-i fie trimise atasamente dintr-o Japonie lovita de un dezastru!

In zilele care au urmat, fireste ca am urmarit si  telejurnalele cu imagini tot mai vesele dintr-o tara care parea urmarita de blestemul Hiroschimei. Japonia cea harnica, cea imbelsugata, una din marile puteri economice  care ajuta  tarile sarace din toata lumea  sa se ridice, ea insasi renascand ca pasarea Phoenix din ruinele unui razboi distrugator, era acum aceea care primea pachete de la societatile de Cruce Rosie de mai peste tot. Cat de grava trebuie sa fie situatia la centrale nucleara de la Fukishima , devenita adevarata bomba cu ceas, daca mandra Japonie este gata sa ceara sprijinul armatei americane !

Dupa medicii fara frontiera, reporterii fara frontiera, noul mileniu pare sa intre in istorie ca o era a crizelor economice fara frontiera, a foametei fara frontiera, a norilor fara frontiera imprastiati de vulcani ca cel din Islanda , care tintuiesc la sol uriasele pasari de otel ce s-au inmultit intr-atat incat au culoare de zbor. autostrazi pe cerul Terrei. Si iata ca centalele nucleare care pareau a rezolva criza de enegie electrica, facand din marile metropole bai de lumina in toiul noptii, par a fi devenit vestitori ai apocalipsei. In vreme ce Agentia de suprveghere a energiei nucleare de la Viena isi exprima ingrijorarea, carismaticul Obama cere sa fie controlate indeaproape centralele nucleare din SUA , specialistii nostri ne asigura ca centrala  de la Cernavoda e facuta sa reziste unui seism de 8 grade pe scara Richter, stiut fiind ca cel mai mare cutremur produs in Vrancea nu poate fi mai mare de 7,5 grade (!),   practica doamna Merkel, noul cancelar de fier al Germaniei, a dispus inchiderea  centralelor construite inainte de 1980 .

Pana si Organizatia Mondiala a Sanatatii, inca inainte ca norii radioactivi din Japonia sa inceapa a linge diverse suprafete ale globului, ne sfatuieste sa nu iesim afara din case- in caz de alerta radioactiva- sa punem carpe ude la incheietura ferestrelor care nu sunt prea etanse, sa nu bem decat apa imbuteliata, sa avem pastile de iod in casa si multe altele. Indraznesc sa dau si eu un sfat, amintindu-mi de o veche povata pe care a dat-o Radio Erevan inainte cu multi ani, atunci cand a un ascultator a intrebat ce trebuie sa faca in caz de alarma atomica . „Infasurati-va intr-un cearsaf alb si indreptati-va in liniste, spre a nu face panica, spre cel mai apropiat cimintir”.

In rest, sa auzim numai de bine !

Nicolae Holban

Anunțuri

Un răspuns to “…SI UN CEARSAF ALB”

  1. evelics Says:

    Ha!Ha!Ha!Un râs prietenesc pentru îndemnul din finalul acestei tablete.În domeniul nuclear sunt acasă la mine,fiind chiar doctor în această specialitate.Adevărul,cât adevăr mai putem credita acum,ar fi că pentru noi dracul nu a ajuns chiar atât de negru si nu se află încă nici pe aproape.Cu putină sansă asa va si rămâne.Cel mai putin întelept lucru ar fi să înghitim IOD acum,când nu este cazul,fără a astepta certificarea acestei necesităti de către cei în drept să o facă.În privinta relatiilor cu Japonia,m-a amuzat similitudinea situatiei mele cu cea a doctorului.Si eu comunic în aceste zile cu o prietenă(de Internet)căsătorită acolo,si mai mult,facem si schimb de impresii pe bloguri:pe al meu de poezie si pe al domniei sale…..fotoblog cu splendide flori si aranjamente florale.De un timp încoace postează fotografii dela extraordinara expozitie de flori(din câte am înteles orhidee)dela Yokohama(unde si locuieste).O adevărată revărsare de frumusete.Dacă este cineva interesat,îi pot da adresa.Dacă în tableta dv.este vorba de doctorul pe care îl cunosc si pretuiesc si eu(Covasna),îl rog să primească,împreună cu sotia calde salutări.Acelasi lucru si pentru autorul aici de fată si sotia sa.E.L.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: