„SPECTACOLUL LUMII” FARA IOAN GRIGORESCU

„Am ales să merg pe calea cunoaşterii şi a apropierii. Asta mi-a dat mai mari satisfacţii, pentru că nu am făcut niciodată drumuri pentru a căuta in pubelele ţării pe care le-am văzut, ci din contră, să duc acolo ce avem noi mai bun şi să luăm de la ei ce au mai bun. (…) Sacrificiile mele au fost deseori o renunţare. Nu m-am plâns niciodată de cantitatea de muncă pe care a trebuit să o fac. Sacrificiile mele sunt nesemnificative, dar sunt enorme pentru mine, pentru că mă simt prea îndatorat şi mă intreb când au trecut 77 de ani. Cifra asta mă miră, mă uluieşte şi mă întreb ce mai pot face de acum incolo.(…)  Aştept valul care să vină peste mine, dar nu paralizat de frică. Până în ultima clipă voi fi cu ochii pe aparatul de filmat şi cu ceva de scris în mână.”

Aceste randuri au fost scrise de Ioan Grigorescu acum patru ani. Si valul despre care vorbea a venit. Poate mai devreme decat se astepta. Poate mai devreme decat se cuvenea. Valul vine peste noi- „expiratii”, cum ne numesc cu dragalasenie unii dintre tinerii aspiranti la gloria de a ajunge in galeria scriitorilor- nedandu-si seama ca poti fi „expirat” si la 30 de ani ! Da, valul vine peste noi, e un tsunami implacabil care e anuntat de primul tipat al nolui nascut, omul moare, putin cate putin in fiecare zi, dar totusi oamenii trebue sa traiasca in asa fel, incat moartea sa-i prinda in viata ! Un astfel de OM  a fost Ioan Grigorescu, om-flacara, mistuit de neastampar, om-locomotiva care tragea dupa el nadejdiile unei generatii, netemator in acele timpuri tulburi de ceea ce ziceau marimile vremii. Asa se face ca trecerea sa meteorica la conducerea Televiziunii Romane, a coincis cu una din perioadele faste ale ei.

Dar Ioan Grigorescu- sub mandatul caruia am avut sansa sa lucrez si eu  la RTV- dincolo de cele 20 de volume de proza, de cele 15 scenarii de film, ramane in mintea noastra, in primul rand pentru longevivul  serial” Spectacolul lumii”. In cele peste 400 de episoade difuzate pe micul ecran -care devenea MARE si inainte de decembrie `89, cand nu se stia de plasme- si pana in anii din urma, in acele bijuterii alb-negru si apoi color- ca scenarist, operator, regizor , comentator, Ioan Gigorescu – un „Discovery” autohton care poate concura cu succes cu multe filme de pe canalul atat de cunoscut- te facea partas la ceea ce el vedea si simtea a fi nu numai realitatea unei lumi, ci un SPECTACOL al acesteia.

Spectacolul lumii, fara Ian Grigorescu- acum, cand intrega Terra pare cuprinsa de furie- furia naturii dezlantuite, furia oamenilor razvratiti , furie a unor crize care macina mapamondul- continua. Neobositele canale de stiri TV din toata lumea ne aduc vesti dintre cele mai bune: Luna sta sa ne cada in cap, Pamanul pare ca vrea sa se scuture  de uriasele asezari urbane si se crapa cand ici, cand colo, urcand pe o scara Richter a carui trepte par sa nu-i mai ajunga, fuioarele de nori radioactivi de la Fukushima se plimba peste mari si tari, neuitand sa ne faca o vizita si noua, avem bucuria   de a putea privi, in aceste zile, prin gaura de ozon care nu ne-a ocolit nici ea.  Specialistii ne linistesc, nu-i nici o primejdie, doar sa nu iesim din casa decat infasurati in haine si fulare, cu ochelari de soare  si capul acoperit.  Au cazut si niste ploi acide, dar s-au opri la fruntariile noastre, se pare ca acidul acesta a coborat din pricina ploilor si ca el provine dinspre Mediterana, de acolo de unde avioanele dirijate de NATO arunca bombe si rachete peste Libia, venind in sprijinul rebelilor care infrunta garzile  uigase ale dictatorului nemilos  Gaddafi, noua tinta a democratiei ocidentale.

De unde se vede ca spectacolul lumii , dupa cum era de asteptat, poate cantinua si fara Ioan Grigorescu. Si ce mai Spectacol !

In rest, sa auzim numai de bine!

Nicolae Holban

P.S. Tableta acesta am scris-o ieri dimineata, vineri, 1 aprilie,2011 si am lasat-o la „dospit”, ca de obicei , peste noapte, cu gandul s-o public azi.Si iata ca ieri, putin dupa ora 6 p.m.,in timp ce conversam pe skipe cu o prietena a noastra din Israel, mi-a fost dat sa asist la un cutremur in direct care avea loc in acele clipe in locul unde se afla . „E cutremur-” m-a anuntat ea- „scrie ca e de 6,2″…Probabil ca avea si un televizor la care privea. Daca am vazut in direct cum avioane se napustesc peste turnurile Gemini, nu ma mai putea impresiona un cutremur de „numai” 6,2 grade pe scara Richter. Dar mi-am amintit ca ,inainte cu o luna, am asistat la o alarma aeriana in direct care  a avut loc tot in Israel- din fericire s-a dovedit a fi doar un exercitiu. Si ce -i cu asta?- va veti putea intreba, dragi prieteni. Nimic, ce sa fie, doar ca- dupa cum aveam sa aflu la stiri, cam la aceeasi ora au avut loc la noi, in Vrancea, doua cutremure mai „micute” de doar 3,4 grade. Sigur, nu e nici o legatura intre ele. Spectacolul lumii continua…

Anunțuri

3 răspunsuri to “„SPECTACOLUL LUMII” FARA IOAN GRIGORESCU”

 1. tester Says:

  Uneori ma gandesc ca ar fi interesant sa privesc de undeva dela distanta,desprins si neimplicat, la Marele Spectacol care se desfasoara zilnic pe Tera. De fapt televiziunea chiar asta face; ne aduce in casa, micsorat/marit convenabil, extazul sau suferintele celor care sunt premiati sau chinuiti undeva in lume.
  Avem adesea impresia ca ororile/minunile care ne sunt servite „live” nu ne afecteaza. Suntem spectatori. Ne place, aplaudam. Altfel ramanem indiferenti si uitam.
  Dupa cum cum ne demonstra Tofler, odata cu era comunicatiilor electronice intreaga lume a devenit un „sat global”. Necazul este ca nu putem sa ne ascundem in spatele micilor ecrane. De fapt pana si mentionata Tera rectioneaz imprevizibil, iar pamantul pe care-l chinuim in fel si chip, ne ameninta pe toti. O falie deplasata la kilometri sub Japonia trimete mesaje fizice oriunde.
  Sabia cutremurelor atarna desupra noastra. Numai o clipa, un an sau un deceniu…
  Altfel imi aduc aminte cu nostalgie de vremurile cand asteptem ora la care TVR anunta pe o melodie devenita slagar: „SPECTACOLUL LUMII” de Ioan Grigorescu.
  Ioan Grigorescu nu mai este, dar „spectacolul lumii” continua.

 2. alma Says:

  din clipa creerii ei, tera s-a agitat fara intrerupere si se va agita atit timp cit va ramine o planeta vie.de cind a aparut pe pamint omenirea, a fost scuturata de eruptii vulcanice, cutremure,incendii si potoape-tsunami. pina in secolul trecut,cei care se aflau pe locul cataclismului, o simteau pe pielea lor. cei mai de departe, auzeau despre evenimente ceva mai tirziu si nu erau afectati prea tare. pentru un european, sa spunem, tsunami in japonia sau potopul lui noe, avea aceasi valoare emotionala.in secolul 21,cind fiecare eveniment poate fi vizionat instantaneu de fiecare persoana ori unde pe glob. reactia fiecaruia e poate mai puternica, evenimentul parind a atinge pe fiecare in mod personal. e curios ca aceasta „apropiere” a oamenilor de pretutindeni, nu duce la o inbunatatire a relatiilor locale si mondiale. numai privind la valul ridicat de fundamentalisti in jurul mediteranei, la focurile asa zise revolutionare din alte parti,la jafuri si acte de piraterie, fara sa vorbim de cele marunte ca uciderea si violul,te intrebi daca exista comunicatia intre oameni, sau e numai o iluzie electronica. se mai aude si de bine?

 3. evelics Says:

  Spectacolul lumii,un spectacol regizat de nu se stie cine si transmis fragmentat nouă,cu generozitate si iscusintă,de un realizator de televiziune de exceptie,asa cum a fost Ioan Grigorescu;un spectacol care continuă si acum,după ce acesta a plecat în vizită pe alte tărâmuri,dar fără putinta de a ne mai transmite ceva;un spectacol care va continua cât timp va fi viată pe pământ.Vom sti oare vreodată cine este păpusarul care manevrează participantii la acest spectacol,grandios prin dimensiuni,uneori oribil,alteori emotionant?Poate că vom afla atunci când ne va sosi momentul pentru a pleca pe urmele lui Ioan Grigorescu…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: