SFARSITUL LUMII?

„Scriam  ca “Spectacolul lumii”- chiar fara Ioan Grigorescu, dar si fara ghilimele- continua. Ceea ce am vazut insa zilele astea  pe canalele TV din tara noastra, intrece orice fantezie. Am impresia ca ne apropiem cu pasi repezi de sfarsitul Spectacolului, nu cu mult timp inaintea caderii cortinei, fie si daca am masura acesti pasi in distante cosmice. Nu citim in Biblie ca, inainte de disparitia Sodomei si Gomorei se petreceau in aceste cetati fapte oripilante care l-au maniat intr-atat pe Domnul incat a hotarat distrugerea lor prin foc si para?”

Acum cateva zile, ca un comentariu la  tableta de saptamana trecuta pe care am intitulat-o „Inainte de caderea cortinei”-  o coninuare la „Spectacolul lumii(…)” am primit un e-mail:”Cercetatorii spun…sa fie chiar finalul”?,  de la o prietena a noastra din Londra. Ea nu s-a referit la ceea ce se intampla in tara noastra- nu numai din delicatete- ci si pentru faptul ca dorea sa-mi atraga atentia ca fenomenele – sa le zicem meteotologice?- care au loc acum pe Terra sunt mult mai grave decat am fabulat eu, publicist octogenar cu oarece fantezie a carui surse de informatii sunt doar stirile TV, din media in general si , din cand in cand, enciclopedicul Google. M-am decis sa fac public acest e-mail , avertizand eventualii cititori ai blogului- aidoma crainicilior de pe pudicele noastre canale de stiri TV- ca „urmeaza imagini socante.”

„Proportiile calamitatii care s-a abatut asupra Asiei, vor pali în comparatie cu evenimentul apocaliptic care se apropie, avertizeaza oamenii de stiinta englezi si americani. Ei sustin ca Pamântul se va confrunta în curând cu un fenomen tsunami mai distrugator decât orice catastrofa naturala din timpurile moderne.Cercetatorii spun ca un val tsunami enorm provocat de viitoarea eruptie a vulcanului din La Palma, insulele Canare, va acoperi coasta de est a Statelor Unite si vestul Europei, înecând milioane de locuitori.
La aceasta ora, ochii geologilor din întreaga lume sunt atintiti asupra insulelor Canare, din largul coastelor marocane. Aici se afla ceea ce savantii considera a fi pericolul numarul unu pentru omenire: vulcanul Cumbre Vieja, de pe La Palma, una din cele sapte insule vulcanice care compun Canare.Oamenii de stiinta cred ca în urmatoarele doua decenii, aceasta zona va fi scena unei catastrofe mondiale. Dezastrul va fi declansat de naruirea insulei La Palma, în urma eruptiei vulcanului Cumbre Vieja.

La Palma a intrat în atentia geologilor la mijlocul secolului trecut. În anul 1949, eruptia lui Cumbre Viejo a provocat o crapatura imensa în partea vestica a versantului vulcanului. Peretele de roca a alunecat patru metri spre mare, înainte de a se opri brusc. De-abia în anii ’90, cercetatorii au realizat cât de aproape a fost prapadul. Astazi, savantii considera ca pe insula exista toate conditiile ideale pentru naruirea ei. Datele adunate arata ca urmatoarea eruptie va provoca prabusirea în ocean a unei mase de roca de 500 de kilometri cubi, cântarind 500 de miliarde de tone. Consecinta? Un tsunami de proportii gigantice. Potrivit lui Bill McGuire, directorul Centrului de Cercetari Benfield Grieg Hazard de la Universitatea din Londra, valul va avea câteva sute de metri înaltime si o viteza de 800 de kilometri pe ora.

„Va fi afectat întregul Ocean Atlantic. Dupa ce va devasta insulele din împrejurimi, mega-tsunami-ul va atinge într-o ora coasta de vest a Africii. În opt-noua ore, valuri cuprinse între 20 si 50 de metri vor traversa aproape 7000 de kilometri si se vor napusti asupra Insulelor Caraibe si coastelor estice ale Statelor Unite si Canadei. Primul mare oras lovit va fi Boston, urmat de New York si de restul oraselor de pe tarm, pâna la Miami.” Cercetatorul britanic spune ca socul va fi amplificat de particularitatile fenomenului tsunami:”Când soseste, un astfel de val tine timp de 10-15 minute. Este  un val urias de apa, care tot vine si nu se mai termina. Nimic nu-i poate sta în cale. Chiar daca populatia va fi avertizata din timp, panica si aglomeratia de pe autostrazi vor împiedica milioane de locuitori din marile orase sa se puna la adapost.Cu câteva minute înainte de producerea cataclismului lichid, oamenii vor vedea cum apa din apropierea tarmului se va retrage, absorbita de valul care se apropie. Localnicii vor putea zari fundul marii pe o distanta de sute de metri. Apoi, uriasul val de apa va izbi regiunile de coasta. Distrugerile vor fi inimaginabile.Tsunami-ul va matura totul în cale, pe o adâncime de 20 de kilometri. Zgârie-norii se vor prabusi, podurile vor fi rupte în bucati, padurile si micile localitati vor fi zdrobite de valuri. Dupa ce întregul val va spala tarmul, tsunami-ul se va retrage, tragând dupa el oameni si ruine, ca un aspirator. Cei care vor avea norocul sa supravietuiasca impactului, se vor trezi în largul oceanului. Milioane de oameni vor muri, nemaivorbind despre efectul pe care-l va avea asupra lumii disparitia inimii urbane a Americii.”

Sumbrul scenariu a fost confirmat de simularile efectuate de cercetatorii americani de la Universitatea din California si de savantii Institutului Federal Elvetian de Tehnologie din Zurich. Conform doctorului Stephen Ward, naruirea versantului vestic al muntelui va avea drept rezultat formarea unei coloane de apa de aproape 900 de metri înaltime. Energia eliberata de colapsul insulei, va fi egala cu electricitatea consumata de Statele Unite într-o jumatate de an. In 10 minute, giganticul val va parcurge o distanta de aproape 300 de kilometri. Coasta marocana va fi lovita de un zid de apa de 100 de metri. În momentul în care se va napusti asupra Insulelor Caraibe si Floridei, valul va avea 50 de metri de la baza la creasta. Coasta Braziliei va înfrunta un val de 40 de metri, care va patrunde 10 kilometri în interiorul uscatului.

La rândul lor, oamenii de stiinta elvetieni au ajuns la concluzia ca prabusirea vulcanului Cumbre Vieja, va da nastere unui val de 650 de metri înaltime. Acesta se va extinde dupa modelul circular al undelor generate de aruncarea pietrelor în apa unui lac. Nu numai Africa si America vor avea de suferit. Conform cercetatorilor elvetieni, la 4 ore dupa colapsul insulei La Palma, valuri de pâna la 10 metri vor lovi coastele Marii Britanii, Spaniei, Portugaliei si Frantei. Partea de sud a Angliei va fi inundata, iar zonele joase din Olanda vor fi potopite. Zeci de mii de europeni îsi vor pierde viata în zona porturilor si estuarelor.

Savantii din întreaga lume considera ca acum, dupa ce dezastrul din Asia a demonstrat puterea devastatoare a fenomenelor tsunami, omenirea trebuie sa ia în serios pericolul reprezentat de vulcanul din La Pampa.Profesorul Bill McGuire este nemultumit de lipsa de preocupare a autoritatilor fata de bomba cu efect întârziat Cumbre Vieja: „Pâna acum, s-a facut putin pentru monitorizarea activitatii geologice din La Palma. Exista doar câteva seismometre pe partea vestica a muntelui, dar aparatele nu ofera suficiente informatii, pentru a putea prevedea momentul urmatoarei eruptii. Este nevoie de un efort international pentru a instala senzori mai sofisticati pe insula.Un asemenea sistem costa doar câteva sute de mii de dolari. Guvernul Statelor Unite ar trebui sa fie constient de pericolul reprezentat de La Palma, la fel si locuitorii insulelor caraibiene, care vor recepta din plin socul valului tsunami. Nimeni nu ia însa lucrurile în serios. Guvernele se schimba la fiecare patru sau cinci ani si nu sunt interesate de astfel de lucruri.”

Chiar si în ipoteza instalarii unui sistem de avertizare performant, omul de stiinta britanic ramâne sceptic în privinta efectelor acestuia: „La un moment dat, presedintele SUA va trebui sa ia o decizie. Ce va face când La Palma va erupe? Va evacua toate orasele mari de pe coasta de est? Golirea oraselor ar avea un impact financiar imens, ar putea provoca mari nemultumiri în cazul în care totul se va dovedi o alarma falsa. În plus, daca nu va avea dreptate, presedintele risca sa nu mai fie bagat în seama data viitoare.Este putin probabil ca oamenii politici sa evacueze zone întregi din SUA si Europa, urmând sfatul unui mic grup de oameni de stiinta”.
Aceste scenarii se vor dovedi însa inutile în cazul materializarii variantei luate în calcul de unele studii , aceea ca flancul de vest al vulcanului s-ar putea prabusi brusc, sub influenta gravitatiei, fara sa mai fie nevoie de socul unei eruptii.Valul Tsunami va afecta aproximativ 100 de milioane de oameni de pe teritoriul Africii, Americii  si Europei.”

Ar mai fi ceva de adaugat la acest e-mail de cosmar primit de la prietena noastra din Londra? Multe probabil, doar ca eu nu ma incumet sa o fac, neavand nici cunostintele necesare  de specialitate. Poate doar atat: ceea ce se petrece azi pe scena noastra politica si in activitatea economica, preocuparile din viata mondena ca „razboaiele” dintre Pepe si Oana, Iri si Moni, disperatii parinti ai nefericitei Madalina Manole si ginerele lor invinuit de toate relele, in joc fiind averea care ar reveni unui copil orfan  de doi ani, par „nevinovate” jocuri pe calculator.

In rest, sa auzim numai de bine!

Nicolae Holban


Reclame

3 răspunsuri to “SFARSITUL LUMII?”

 1. alma Says:

  TOCMAI IERI AM VAZUT UN FILM CU SCENARIU ASEMANATOR,NUMAI CA ACOLO, GUVERNUL AMERICAN A LUAT IN SERIOS PREZICERILE SAVANTILOR SI A CONSTRUIT 7 ARCE ( CA ARCA LUI NOE, DAR MAI MODERNE) E DREPT CA NU ERA LOC IN ELE PENTRU TOATA OMENIREA, DAR MACAR CITIVA SEFI DE STATE SI CITIVA MULTIMILIARDARI CARE AU AVUT BANI DE BILETE, TOT AU SCAPAT! SA NE MINGIIEM DECI CU GINDUL CA IN REALITATE VOM FI CU TOTII O APA SI-UN PAMINT! DESI, MAI STII,POATE INDIFERENTA CELOR IN PUTERE E NUMAI APARENTA SI EI S-AU PREGATIT PE ASCUNS.IMI INCHIPUI PE BASESCU SI NATANIAHU, STIND IN ARCA LA UN WISKY SI O TIGARA, PLINGINDU-SE CA NU MAI AU PE CINE SA JACMANEASCA! DECI SA FACEM UN PIC DE HAZ, CACI, DUPA NOI – POTOPUL!!! POATE!

 2. tester Says:

  Periodic oamenii de stiinta/semistiinta, vraci sau vrajitoare ne anunta sfarsitul lumii sai macar o mica apocalipsa, la nivel continental/regional. Vazand ca e groasa „verzii” germani si de alte nationalitati, s-au gandit ca e momentul sa intre in actiune inchizand centrale nucleare, spre disperarea industriasilor care tocmai incercau sa iasa din recesiune si care se vad lipsiti de energie electrica. injuraturi, lozinci, lobby.
  Disputa mondiala este departe de a fi transata. Norocul nostru este ca pe noi tsunami nu ne atige, cel mult cate un mic cutremur de 7,2-7,7.
  Calamitatea insa, vine dela echipa in echipa portocalie care se pregateste sa joace la offside. Spectatorii votanti, sunt tentati cu malai, ulei si alte rafinamente culinare care le vor slabi dorinta de revansa si ii vor lasa cu buzunarele goale pentru inca un ciclu electoral.

 3. evelics Says:

  Calamităti se întâmplă la tot pasul în lume:mai spectaculoase,ca în Japonia,mai „mărunte”prin ale locuri;si oameni pier mereu înainte de vreme si edificii se năruiesc mereu,dar o catastrofă la nivel planetar,într-un viitor previzibil,eu nu cred să se întâmple,oricât de stiintifice ar fi părerile.Mai degrabă si mai repede se poate nărui lumea noastră românească,cravasată de niste jokei fără nici un Dumnezeu,cu sărăcia ridicată la rang de cvasigeneralitate,cu bogătia sfidătoare a unor nulităti,cu mondenismul de mahala care ne striveste pur si simplu.Si asta asa,fără să realizăm cu seriozitate situatia în care suntem si cae este posibil să se prelungească mult timp…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: