„BLONDA,CHIORUL SI PITICUL”-BINE-AI REVENIT,TOVARASA CENZURA!

Eu, ca „expirat ” ce sunt, multe minuni am vazut in ultimele doua decenii . „Mortul de la groapa nu se mai intoarce !”suna o dura zicala romaneasca pe care englezii, mai rafinati, o traduc pe limba lor cu sintagma :” Nu mai plange laptele varsat, in sticla nu se mai intoarce!” Dar iata ca am ajuns s-o traiesc si pe asta, raposata cenzura s-a reintors in lumea culturii, ca in zilele ei bune din vremea ceausescului. Chiar in seara premierii unei comedii intitulate :”Blonda, chiorul si piticul”- desi actiunea care se petrecea in zilele noastre n-avea nici un fel de treaba cu personajele politice cunoscute sub aceste nume de legenda- cand spectatorii umplusera sala de teatru aplaudand primele replici, regizorul s-a pomenit cu directoarea scenei de la „Dalles” peste el, strigand disperata:”Ce mi-ai facut, mai nenorocit ! Scoate afisele imediat, distruge-le !” „Dar piesa se joaca!” a replicat uluit regizorul . „N-am treaba cu piesa, schimba titlul !”

Asta mi-a amintit de ce am patit pe vremea cand lucram la TVR si un activist de rang inalt din partid- care s-a ratacit o vreme ca presedinte al acestei institutii- mi-a cerut cu seninatate sa „sterg” palaria de pe capul cuiva care se afla intr-o vizita de lucru alaturi de tovarasul Ceausescu, intr-un documentar care urma sa intre pe post peste un ceas .” Putin respect „- si-a motivat cel in cauza nastrusnica dorinta . Nu stiu daca directoarei companiei de teatru i s-a cerut in mod expres sau i s-a sugerat doar schimbarea incitantului titlu, s-ar fi putut intampla- dupa cum  si-a dat cu parerea cineva din talk-show-ul de aseara unde s-a comentat pe larg aventura traita, confirmata telefonic si de regizorul comediei care urmeaza sa se joace in multe orase din tara- ca nefericitei directoare sa-i fi trecut prin cap aceasta ideie fara sa-i fi cerut nimeni, doar din teama ca afisul cu pricina ii putea provoca pierderea postului, dat fiind” simpatia” de care se bucura cele trei personaje alintate sub acest generic.

Oricum, mi-a trecut un fior rece prin sira spinarii. Mi-am amintit, intr-o fractune de secunda, ca intr-un film rulat pe repede inainte, de lucratorul TV care s-a aruncat de la balconul Parlamenului, strigand:”Libertate!”, de zecile de  delegati din recentul conclav national al chiar partidului de guvernamant scandand:”Libertate, Libertate !”, atunci cand unul dintre candidatii la sefia partidului, fost secretar general , a pomenit de constrangerile la care a fost supus, de secretomania si influentele oculte instalate la varf. Mi-au venit in fata ochilor  minusculele camere de luat vederi si microfoanele instalate in cabinetele unor leaderi ai opozitiei la Consiliul Judetean din Iasi, orasul in care au fost huiduiti neinfricatul Traian si chipesa blondina, de mizeriile politistilor indurate de acestia dupa un miting de protest cu cantec.

Am iesit din recesiune? Se poate. Din criza n-am iesit si se pare ca nici nu vom iesi curand. Nu ma sperie nici inflatia, inca in limite normale. Nu vor fi marite nici salariile macar la nivelul sumelor taiate, pensiile vor continua sa fie impzitate, pretul  energiei electrice si al  gazelor va fi fara indoiala liberalizat asa cum ne-o cere cu fermitate Inalta Poarta de la Bruxelles. Nu ma mai indigneaza nici spectacolele puse la cale de DNA cu incatusatii pimbati prin fata camerelor de luat vederi, dupa circul din USA cu seful FMI acum demisionat, si domnia sa plimbat cu catuse de politistii care il pazeau ca pe Al. Capone, nu cumva  venerabilul domn , presupus violator al unei voinicute africane, camerista intr-un hotel de lux , sa sara pe geam , cum fac suplii nostri infractori cand ii apuca nevoile si se cer urgent la toaleta.

Nimic nu ma mai sperie, nimic nu mai imi da fiori, nici gaurile din ozon, nici cutremurele care scutura planeta cand ici, cand colea, nici meteoritii care stau sa ne cada in cap, nici multe altele. Toate vin si toate trec, cand vine vremea lor, cum suna versurile unei romante de demult. A venit vara, pomii, atati cat au mai ramas, au inverzit, copiii zburda prin parcuri, mai intalnesti si batrani care isi misca picioarele si admira vitrinele atat de frumoase din opulentele  super si hipermarketuri.

Dar revenirea cenzurii si a autocenzurii, ma revolta, ma uluieste, ma scarbeste.

In rest, sa auzim numai de bine!

Nicolae Holban

Anunțuri

2 răspunsuri to “„BLONDA,CHIORUL SI PITICUL”-BINE-AI REVENIT,TOVARASA CENZURA!”

  1. evelics Says:

    Prostie si obedientă.În vremurile acestea,astfel de gesturi te îti pot da fiori reci pe sira spinării.

  2. evelics Says:

    Erată:cuvântul „te”este în plus.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: