POVETE DE LA CICERO

„Bugetul trebuie echilibrat, tezaurul trebuie reaprovizionat, datoria publica trebuie micsorata, aroganta functionarilor publici trebuie moderata si controlata, ajutorul dat altor tari trebuie eliminat pentru ca Roma sa nu dea faliment. Oamenii trebuie sa invete din nou sa munceasca in loc sa traiasca pe spinarea statului.” ( Cicero , anul 55 inainte de Hristos)

In concluzie nu s-a modificat nimic de 2066 de ani !!! Aceasta a fost concluzia unei distinse doamne, doctor in filozofie , care a avut amabilitatea sa-mi trimita e- mailul de mai sus. Oare cei 27 sefi de stat care au consfatuit in aceasta noapte si au luat masurile care par sa fi salvat Uniunea Europeana ,  au avut in fata aceste povete ale lui Cicero? Nu stiu, euro a iesit din nou la bataie, ceea ce trebuia facut, iar tarile care folosesc inca monezile lor, au fost incredintate ca nu vor fi uitate, Europa nu va fi taiata in doua viteze.

Azi voi publica tableta mea saptamanala, inainte de a fi semnate documentele care vor trebui,  in prima parte a anului viitor. Potrivit declaraţiilor preşedintelui Consiliului UE, Herman Van Rompuy, „compactul fiscal” european va presupune un angajament din partea statelor participante la un control fiscal solid, introducerea acestuia în Constituţie, consolidarea reglementărilor privind procedura de deficit excesiv prin automatizarea sancţiunilor şi transmiterea proiectelor de buget Comisiei Europene spre verificare.

Liderii Uniunii Europene au căzut de acord, joi noaptea, în privinţa încheierii unui acord interguvernamental între ţările zonei euro, care să înăsprească disciplina fiscală, dar au eşuat în încercarea de a modifica tratatul UE, în special din cauza opoziţiei Marii Britanii. Sunt convins ca, inca de la intoarcerea in tara, poate inca la aeroport,  Traian Basescu va rosti cele cuvenite care sa-l scoata in fata meritele, in talk showurile de asta seara vor intoarce de sus in jos tot ce s-a petrecut in aceasta saptamana de foc. Se va schimba oare ceva in viata noastra de fiecare zi?

In cele mai mari clinici universitare din tara noastra, o buna prietena a noastra s-a ingrozit de ceea ce a vazut ieri, culoarele erau pline de paturi in care zaceau pacienti , o cunoscuta profesoara universitara , medic de exceptie nu stia ce mai poate face, saloanele moderne pe care le visa riscau sa devina adevarate lazarete, oare bolnavii se inmultisera peste masura, sau ei au aflat ca incepand de anul viitor totul va trebui platit, de unde sa aiba ei sumele pentru coplata pentru cele mai diferite servicii?

Asta in serviciul medical. Dar ce se petrece in invatamantul nostru, pana mai ieri unul dintre cele mai bune din Europa? Daca cele petrecute la liceul „Jane Monnet” – unde un profesor chipes de sport a facut amor cu o eleva care mai avea o luna pana a deveni majora- a  zguduit media noastra, iata ca la o scoala generala, departe de prestigiul unei institutii de prestigiu, o eleva de 12 ani, in dorinta de a  impaca un coleg de care se indragostise, a consimtit sa faca sex cu acesta in toaleta , in timpul unri recreatii ! Se iau etnobotanice care fac din multi elevi adevarate epave, cine e de vina, profesorii sau parintii neglijenti?

Ma gandesc ca si in SUA elevii nu sunt cei mai buni , daca e sa dau crezare celor ce se dau pe TV sau pe google. Nu ma refer la cele ce se intampla cand un coleg , suparat pe notele proaste sau drogat cu cocaina, inarmat cu o pusca mitraliera da navala si impusca pe cine nimereste. Iata ce primesc de la o alta prietena, o anecdota despre elevii  de peste ocean. Începutul anului scolar, într-un liceu din America .” Diriginta prezinta clasei un nou coleg: Sakiro Suzuki, din Japonia. Începe ora. Diriginta:” Sa vedem cine stie cel mai mult din istoria Americii. Cine a zis: ‘Libertate sau moarte!?”  Tacere de mormânt în clasa. Suzuki ridica mâna: „Patrick Henry 1775, Philadelphia .” Diriginta:” Bravo Suzuki! Si cine a zis: „Tara este poporul, de aceea poporul nu poate sa moara!’? Suzuki:” Abraham Lincoln 1863, Washington.” Diriginta se uita peste clasa:” Mi-e rusine pentru voi! Suzuki vine din Japonia si stie mai multe despre America decât voi!” O voce din spate:” Pupa-ma-n c….., japonez imputit!” Diriginta:” Cine a spus porcaria asta? ” Suzuki se ridica si zice:” Generalul McArthur 1942 la Guadalcanal  si Lee Iacocca 1982 la sedinta actionarilor Chrysler.” Alta voce:” Îmi vine sa vomit!”  Diriginta striga:” Cine a fost nemernicul?” Suzuki:”George Bush Sr. catre prim-ministrul japonez Tanaka, în timpul unui dineu de lucru, Tokio 1991.” Un elev zice: Sa mi-o s……!” Diriginta crizata:” De ajuns! Cine a fost impertinentul?” Suzuki: „Bill Clinton catre Monica Lewinsky, 1997, Washington , Casa Alba, Biroul Oval.” Alt elev:” Suzuki e un rahat mare!” Suzuki:” Valentino Rossi, 2002, Brazilia, Superbike GP.” Diriginta lesina. În clasa haos total. Se deschide usa si intra furios Directorul, care spune: „O adunatura de idioti mai mari ca voi n-am vazut în viata mea!” Suzuki:” Traian Basescu catre Parlamentul României, dupa suspendarea din functie, 18 aprilie 2007.”

Ar mai fi ceva de adaugat? In rest, sa auzim numai de bine!

Nicolae Holban

Reclame

3 răspunsuri to “POVETE DE LA CICERO”

 1. alma Says:

  EU N-AM HABAR DE ECONOMIA MONDIALA, DE FINANTE SAU DE POLITICA! AM DEAJUNS CHIN SA-MI ECONOMISESC RESURSELE MELE FINANCIARE, ADICA MICROSCOPICA PENSIE. DAR UN LUCRU IMI E CLAR:
  DACA „STATUL” DIN VREMEA LUI CICERO SI ” STATUL” MODERN SINT DIFERITE DIN PUNCT DE VEDERE STRUCTURAL, ELE SINT CONSTRUITE PE BAZA ACELORASI PRINCIPII SI AU ACELEASI CERINTE. DE CE, TOTUSI, NIMIC NU E NOU SUB SOARE, NICI MACAR DUPA MII DE ANI? FIINDCA, DUPA PAREREA MEA, OAMENII SE INTERESEAZA DE ISTORIE, DAR NU INVATA NIMIC DE LA EA.
  ATUNCI CUM PUTEM SA AUZIM DE BINE? POATE PE ICI, PE COLO, PE PLAN PERSONAL!
  ALMA

 2. evelics Says:

  Fara sa fiu Suzuki,voi spune:o situatie generala mai dramatica relatata cu mai mult umor nu am vazut;cu asta incerc sa intru in randul….clasicilor,nu ca as dori sa ma aliniez unora cum este domnul cu parlamentul,dar se pare ca este de bon ton sa ai o parere….memorabila.

 3. tester Says:

  Sanatate domnule Holban.
  Sa te ajute Dumnezeul nostru, al tuturor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: