LUMEA IN CARE TRAIM, LUMEA IN CARE MURIM

Daca „Moartea domnului Lazarescu” a starnit o puternica emotie si pe plan international,  nu numai in  lumea cinefililor -stiut fiind ca filmul a fost conceput pe fondul unor fapte reale-  iata ca cele intamplate la spitalul de urgenta din Slatina -un remake „pe viu” dupa o pelicula care a cucerit multe premii- a facut ca ratingul canalelor de stiri din tara noastra – probabil si din alte colturi ale globului- sa creasca spectaculos. Nu voi incerca sa refac drumurile de cosmar ale inimoasei asistente de pe ambulanta care a fost „plimbata ” de medicii de la Urgenta -cu targa unde se afla un barbat de 62 de ani -al carui nume, tragica coincidenta, se sfarsea tot in ESCU- de la o sectie la alta a spitalului, sectii aflate in cladiri diferite, fara ca nimeni sa incerce sa-l ajute pe acela aflat in suferinta .Dupa patru ore si acest domn ESCU a murit intr-una din salile spitalului.

Va intrebati cum este posibil asa ceva? Totul a fost transmis in direct, nu incape nici o indoiala, nici vorba de „camera ascunsa”, pur si simplu niste echipe TV se aflau acolo asteptand sa afle noutati despre starea unui consilier judetean, injunghiat pe strazile Slatinei intr-o incaerare dintre interlopii orasului ! Asadar, in Romania de azi avem si asa ceva, numai ca media vorbeste despre ei numindu-i „interlopi”(!) ,cuvantul gangster a disparut din vocabular. De altfel acesti huligani- pe care ii intalnesti in multe asezari ale tarii nici nu pot fi comparati cu „fratii” lor din occident, dotati cu arme automate, nu doar cu un biet arsenal in care afli cutite, sabii, pistoale cu aer comprimat sau gloante de cauciuc.  Ii gasesti pretutindeni, pe stadioane sau scoli, in discoteci de lux si baruri modeste din sate ingropate inca in noroi.

Nu, nu indraznim sa ne comparam cu tari ca Belgia, unde un tanar navaleste intr-o cresa, injunghie doi bebelusi si o educatoare, dupa care se face nevazut. Nici cu Germania, unde un barbat , enervandu-se, si-a ucis sotia si doi dintre cei trei copii ai sai. Ce sa gandim despre traficantul din Mexic care a recunoscut, senin, nu numai ca a ucis „vreo 300 de oameni, dar i-a si dizolvat intr-o solutie in incercarea de asi ascunde crimele. ” Cat despre SUA? Mai avem pana  a putea dispune de lunetisti care sa impuste la nimereala oameni pe autostrada. Sau sa mitralieze studenti si profesori dintr-un campus universitar. Interlopii nostri sunt inca incepatori, trebuie intelesi, de-altfel noi n-avem decat o biata autostrada si niste camine studentesti care sunt departe de infatisarea impunatoarelor campusuri din Apus.La noi e mai mult o hartuiala, intre acesti interlopi incepatori- pe de o parte, si politisti si judecatori , pe de alta parte. Primii ii mai aresteaza, din cand in cand, tribunalele ii elibereaza ,hotarand ca pot fi judecati in libertate, necostituind un pericol social.Ce vreti, n-au violat decat o data, n-au lasat in urma lor cine stie cate cadavre.

In timp ce la noi moare cate un domn ESCU plimbat patru ore pe salile unui spital de urgenta, fara ca un medic sa vada ce are omul asta, in alt capat de lume, in Brazilia, o tanara de 20 de ani, candidata in competitia Miss World, pleaca dintre cei vii, dupa ce- internata pentru o banala infectie renala- medicii descopera ca frumosul ei trup este invadat de septicemie-acum, in epoca antibioticelor (!).  Chirurgii o transforma intr-o mare mutilata, amputandu-i picioarele, apoi si bratele, cu rezultatul acum cunoscut.

Lumea in care se traieste, lumea in care se moare.Dar e lumea noastra, alta nu avem.Chiar daca omul a pasit pe Luna, chiar daca dam tarcoale planetei Marte, chiar daca o statie spatiala- in care locuiesc permanent oameni – este in constructie, nimic nu se schimba .Astronautii se intorc pe pamant- daca nu se topesc la reintrarea in atmosfera terestra- statia se roteste in jurul pamantului, totul e legat de pamantul nostru. Pamant pe care ne nastem, pamant care ne primeste, atunci cand ne vine randul.

Nicolae Holban.

5 răspunsuri to “LUMEA IN CARE TRAIM, LUMEA IN CARE MURIM”

  1. rivka65 Says:

    Draga Nae,
    Prefer sa scrii politica,e mai cu humor.Articolul acesta deprima grozav ,in special ca e foarte adevarat ce scri.La noi gangsterii sunt inarmati ca in armata si greseli la spital sunt o multime caci iti intra frica sa intri sa faci macar analize .Decand doctorii se inarmeaza cu asigurari contra greselilor de meserie,nimic nu te pazeste.Am ajuns la concluzia ca trebuie sa ai noroc si atunci e bine,dar in orice caz nu suntem nemuritori,deocamdata.
    cu drag,
    R……..

  2. holban08 Says:

    Draga Rebeca, eu nu scriu politica, scriu despre poliicieni, despre cat le poate pielea, indiferent de partidul din care fac parte. Nu am ascuns niciodata ca sunt un om de stanga, dar asta nu ma face sa trec cu vederea tarele acestora.Mi-am propus ca in blogul meu sa vorbesc despre oamenii care constuiesc, dar reusesc rareori acest lucru.
    Din pacate sursele mele de informare se rezuma la canalele de stiri ale TV, si acestea sunt pline de mizerii.Singura mea „consolare”-daca asa o pot numi- este faptul ca faptele triste, oribile uneori, care se petrec la noi, le intalnesti in toata lumea.Poate de aceea am sris tableta de mai sus. Sa fie disperare, resemnare, revolta sau poae totul la un loc. DA, sunt si eu constient ca nimeni nu e nemuritor. Poate ca asa e bine, in fiecare primavara in locul frunzelor moarte apar vlastari tineri,speranta nu moare niciodata…
    Cu stima, regretand ca alti vizitatori ai blogului au renuntat sa comenteze notatiile mele, Nicolae Holban

  3. Pavel Says:

    e lumea noastra, alta n-avem, dar se pare ca nu facem nimic sa o salvam, sau s-o schimbam in bine. numai bine.

  4. Pavel Says:

    aveti dreptate, insa. ne ramane speranta.

  5. Nicolae Holban Says:

    Stimate domnule Pavel, va multumesc pt. vizitele repetate facute blogului nostru, cat si pt. aprecierile dvs.

    Intr-adevar, facem prea putin pt. a incerca sa schimbam in bine lumea in care traim. Dar daca ne gandim ca homo sapiens s-a nascut in milioane de ani, ca doar in cateva sute de ani de la arderea pe rug a „vrajitoarelor” care „zburau pe maturi ” am ajuns sa punem piciorul pe luna, sa speram ca generatiile viitoare vor trai mai bine . Lumea se transforma azi intr-un ritm mult mai rapid …

    Cu respect, Nicolae Holban

Lasă un comentariu